Angela Merkels valgseier gir tysk storkoalisjon

3
En betydelig utfordring for den populære og gjenvalgte tyske forbundskansleren er den betydelige avegingheten av gass fra Russland. Store deler av tysk storindustri bygger nå opp en avhengighet ut fra dette, som kan gi seg politiske utslag over tid.

Valgdagsmålingene var isolert sett mer enn nok til å utrope forbundskansler Angela Merkel til seierherre i Tyskland allerede etter lunch søndag. Og med dette går det mot en storkoalisjon med opposisjonspartiet SPD, siden mer naturlige partnere ikke kommer over sperregrensen. Både for Tyskland og EU er stabilitet et nøkkelord. Tyskland er er det økonomiske lokomotivet i dagens Europa, og helt samtidig Europas mest folkerike land med godt over 80 millioner innbyggere.

Tysklands mest populære

Søndagens formidable valgseier for Angela Merkel viser at hun er Tysklands mest populære forbundskansler til nå. Og siden hun er med og styrer lokomotivet i Europa gir dette seg utslag både i USA og Kina, som har Europa som et uhyre viktig marked for sine varer og tjenester, i bred skala. Trenden er nå at en rekke store selskaper trekker tilbake virksomheter i Kina, og setter tyngdepunktet ned i USA. Etter en betydelig slankeprosess har kostandsnivået sunket for bedriftene, samtidig som en ny runde med høye oljepriser har bidratt til å kjøre transportkostandene i været på den lange veien til og fra Kina og Asia forøvrig. Reelle utsikter til at USA i overskuelig fremtid blir selvforsynt med energi, skrur forventningene i været. Akkurat der er sentrale Europa alt annet enn heldig stilt: Avhengigheten av russiske gassleveranser er så stor for tysk industri at det vil gi seg politiske utslag i perioder da det er humørsvigninger i Moskva. Akkurat det har Ukraina forlengst fått erfare.

En betydelig utfordring for den populære og gjenvalgte tyske forbundskansleren Angela Merkel er den betydelige avegingheten av gass fra Russland. Store deler av tysk storindustri bygger nå opp en avhengighet ut fra dette, som kan gi seg politiske utslag over tid. Norge gav i all stilllhet vederlagsfritt fra seg det gigantiske gassfeltet på Hjalmar Johansen-strukturen i Barentshavet til Russland, etter å ha strukket en ny delelinje langt mer vest enn det grunnleggende, internasjonal havrett tilsier. Nå skal Russland selge gass nettopp fra Hjalmar Johansen-feltet til Tyskland.

Dersom grunnleggende prinsipper i internasjonal havrett hadde blitt fulgt i Barentshavet, ville Norge ha sikret ett av verdens mest gigantiske gassfelt: Hjalmar Johansen-strukturen i Barentshavet var fra norsk side tidlig øremerket fremtidig eksport til Tyskland. Dette formidable gassreservoaret ligger nemlig mye mer tilgjengelig og langt nærmere fastland enn det russiske Shtokmanfeltet. Hjalmar Johansen-feltet kunne gitt sentrale Europa gass for lange tider fremover, og norske byråkrater har i mange år sittet på planskisser for gassrørledninger langs norskekysten nettopp til Tyskland og Europa.

Nå stikker Russland av med det hele, etter at Arbeiderparti-regjeringen i det stille gikk med på å fravike grunnprinsippene i internasjonal havrett, slik at den nye delelinjen ble liggende akkurat tilstrekkelig vest for midtlinjen, til at Putin-Russland kunne sikre seg hele Hjalmar Johansen-feltet. Nå kalles dette feltet “Fedynsky”. Et gassreservoar som skal innholde gass tilsvarende seks til ni ganger det store Troll-feltet, og som ikke ble gjort kjent for Stortinget da den endelige avtalen om delelinjen skulle godkjennes i 2011. Slik kvittet Putin seg med en av sine største konkurrenter ved å sikre seg Hjalmar Johansen-gassen i Barentshavet. Nå blir  det Putins Russland som blir styrtrik på gass til Angela Merkels Tyskland og EU. Med planlagte gassrørledninger fra Hjalmar Johansen-feltet gjennom Russland t Tyskland. Sikkerhetspolitisk er den industrielle og –  implisitt – økonomiske avhengigheten av Vladimir Putins (gass)regime et stort tankekors over dagens Tyskland og EU.

 

 Mer om hva Norge gav fra seg til russerne i Barentshavet kan du lese her

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her