Arveavgiften blir borte

0

Den nye regjeringen rakk likevel å få fjernet arveavgiften i det reviderte 2014-budsjettet, i følge TV2. I henhold til den såkalte Sundvolden-plattformen var det klart at arveavgiften skulle fjernes, men flere tvilte på om dette lot seg gjøre i løpet av tre hektiske uker regjeringen hadde på seg for å justere og revidere neste års budsjett. Det holdt akkurat, og nå forsvinner en arveavgift som har utgjort et betydelig problem, særlig for familiebedrifter som står foran et generasjonsskifte.

Men de borgerlige partiene har lenge ønsket å fjerne hele avgiften, noe som ble slått fast av Høyre/Frp-regjeringen i Sundvolden-plattformen. Det har imidlertid vært uklart om det kom til å skje allerede i 2014-budsjettet. Nå vil det bli flertall i Stortinget for å banke det hele gjennom allerede i høst, og med det er det minst en lysning i horisonten for private bedrifter som står overfor generasjonsskifte.

Arveavgiften er penger som skal betales til staten der små og mellomstore bedrifter står overfor eierskifte. I de fleste tilfellene er dette penger som som skal hentes fra bedriften som skal overtas. Generasjonsskifter har vist seg vanskelig å gjennomføre i praksis, nettopp på grunn av de store kostandene knyttet til arveavgift. Senterpartiet har tidligere gått inn for å heve arveavgiften ytterligere, og gjorde seg med dette kraftig upopulær i alle småbedriftene rundt om i landet. I dag har ikke det landbaserte næringslivet de samme reservene som før nedturen som kom på slutten av 1980-tallet og som strakk seg til og med 1991 for mange bedrifter, blant annet innen byggenæringen. Skulle en tilsvarende utvikling komme nå, ville arveavgiften alene være nok til å stanse små og mellomstore bedrifter, bare på arveavgiften isolert sett. Så mye av grunnkapitalen ville blitt spist opp at det var kroken på døra for mange bedrifter der et generasjonsskifte er forestående.

For Erna Solberg og Siv Jensen vil den psykologiske effekten overfor et slitent norsk næringsliv være betydelig, da det dreier seg om et konkret tiltak som viser at den nye regjering er handlekraftig og at det lenger ikke bare dreier seg om pent formulerte fraser og løfter. Over hele linjen er det nå først og fremst kostnadsnivået som gir de største problemene, gjennom mange år der offshore og oljeindustri forøvrig har trigget lønnsnivå i en spiral der LO nok også må ta sin del av skylden. Norsk landbasert industri sliter tungt under dette.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her