Avdelingsdirektør i internasjonal menneskeretts-organisasjon utvist fra Israel

Den internasjonale menneskeretts-organisasjonen Human Rights Watch (HRW) har gått offentlig ut og fordømt Israels beslutning om å utvise HRWs medarbeider, den amerikanske statsborgeren Omar Shakir. Shakir er HRWs avdelingsdirektør for konflikten mellom Israel og palestinere, og hans rolle i denne sammenheng har vært å kartlegge brudd på menneskerettighetene. Han fikk sitt israelske visum inndratt som følge av aktivisme og uttrykt opposisjon mot staten Israels atferd ovenfor palestinerne. Mandag, etter at den israelske høyesterett kunngjorde regjeringens avgjørelse om å bortvise ham, ble Shakir plassert på et fly fra den internasjonale lufthavnen Ben Gurion sørøst for Tel Aviv. Statsminister Benjamin Netanyahus regjering ga uttrykk for at Shakir har vært en frittalende aktivist som har motarbeidet staten Israel i forkant av hans arbeid for HRW, og at bortvisningen derfor var fullt berettiget. For ytterligere å begrunne bortvisningen, ble det vist til regler for innreise og opphold i landet, og spesielt en ny regel som ble forfattet i 2017.

Dette skal være første gang den nye regelen har blitt anvendt. Selv om Shakir medgir at han tidligere har tatt til motmæle ovenfor Israels atferd ovenfor palestinerne, og oppfordret til boikott og sanksjoner mot Israel, mener han likefullt at utkastelsen i realiteten dreier seg om noe helt annet. Han mener dette dreier seg om et israelsk forsøk på å dysse ned HRWs uttalte støtte ovenfor allmenne menneskerettigheter, underforstått at utvisningen et forsøk på å tåkelegge menneskerettighetsbrudd begått av Israel.

HRW-direktør Kenneth Roth uttalte til AFP mandag at «intet fungerende demokrati har noen gang utvist en HRW-utforsker». Roth bemerket også at Israels brudd på menneskerettigheter gjør at landet befinner seg i samme kategori som Nord-Korea, Venezuela og Iran.
«Jeg kan ikke komme på noe annet demokrati som har hindret en HRW-forsker,» sa han.
«Jeg mener dette viser den stadig mer begrensede natur av det israelske demokratiet.»

Roth forsterket også Shakirs uttalelse om at utkastelsen dreide seg om Shakirs påpekning av brudd på menneskerettigheter i Israel, og ikke at Shakir tidligere hadde demonstrert en skeptisk innstilling ovenfor landet.

Shakir vil fortsette «å bekjempe Israels undertrykkende diskriminering av palestinere under okkupasjon», twitret Roth.

Kilde: RT

Hjelp oss å lage EKTE nyheter til folket! Ethvert beløp – stort eller lite – hjelper oss å holde driften i gang:

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

Hjelp oss å lage EKTE nyheter til folket! Ethvert beløp – stort eller lite – hjelper oss å holde driften i gang:

kr.
Velg betalingsmåte
Kontakt opplysninger

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her