DAB i Norge – en maktdemonstrasjon mot kreativitet?

0
2

For snart førti år siden forsøkte et par rogalendinger å løsrive omgivelsene sine fra statens restriksjoner på kreativt mangfold på radionettet. (https://www.nrk.no/rogaland/xl/radiopiratenes-kamp-1.13491368) Ved fravær av stimulerende elementer, og motstand mot innspill, har mennesker ofte en tendens til å akseptere det samfunnet de blir tilbudt.

Det virker som om fleste politiske partier i verden ser på kreativitet som like farlig som det kaoset de hevder er en automatisk konsekvens av frihet. Det de kanskje ikke ser er at undertrykking av kreativt mangfold skaper forakt og mangel på forståelse mellom mennesker, noe sosialdemokratiet hevder å være tilstede for å administrere.

En ledelsesstruktur som mangler kreativitet fører etter hvert til samfunnsmessig stagnasjon.

Heldigvis har attraktive ideer stimulert de fleste i samfunnet til aktivitet, men ikke til forståelse og kommunikasjon på tvers av interesser og livssyn.

Norge har et stort utvalg av små lokale radiokanaler som ikke eies av store bidragsytere, kvaliteten er derfor ikke alltid på topp, men med mer støtte har de en større sjanse til å kompensere energien som må til for å heve standarden.
Det blir stadig tydeligere at Stortinget gir Norge til internasjonale administratorer, sannsynligvis fordi de ser at de ikke er ressurssterke og kreative nok til å takle folks opprør når arbeidsledigheten blir for vanskelig å administrere.

NRK og andre store medier ser seg best tjent med å støtte en overformynder enn å bidra til at samfunnet lærer seg å sette pris på å støtte kreativt mangfold.

De store kanalene spiller helst norsk musikk mens folk sover og ellers innhold som flest mulig lyttere klarer å la være å skru av. Dette bidrar til penger til fortsatt drift.

Staten har i år som det eneste landet i hele verden begynt å flytte alle radiokanaler til et annet radionett som, også på lengre sikt, er langt dyrere og mindre effektivt enn FM (https://no.wikipedia.org/wiki/FM-båndet), DAB. (https://no.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting) Hvem er det som skal betale for det nye nettet? De som kan betale for det? Lokalradiokanalene har allerede svært magre budsjetter.

At avgjørelsen om et dårligere radionett skyldes politikere som tenker mer på seg selv enn kreativt mangfold kommer tydelig frem i en samtale mellom den svenske medieanalytikeren Christer Hederström (https://sv.wikipedia.org/wiki/Christer_Hederström) og den norske  kunstneren Jan Christian Mollestad (https://www.linkedin.com/in/jan-christian-mollestad-0b55a865) 5. september i år.

Skribent: Bjørn Gunnarsson | Foto: Jan Morten Bjornbakk

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

kr.
Kontakt opplysninger

Kredittkort opplysninger
Denne betalingen er sikret og kryptert via SSL

Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig Donations

DEL
Forrige artikkelNRK BRYTER BARRIERER!
Neste artikkelVil vi ta vare på Norge i fremtiden?
Norgesavisen.no er et talerør for samfunnsengasjerte journalister, skribenter og forfattere som ønsker å fremme norsk kultur og identitet, og samtidig sette skråblikk på nyhetsbildet. Norgesavisen har ingen redaktør, men en redaksjon som tar stilling til hvilke artikler som publiseres. Om du har lyst å skrive for Norgesavisen, anbefaler vi deg å lese følgende: Norgesavisen søker samfunnsengasjerte skribenter

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR