Den norske motstanden ovenfor EØS er sterkere enn noensinne!

Nordmenns motstand ovenfor EU-medlemsskap ligger i dag på formidable 67 prosent. Tross disse svært nedslående norske tallene sett gjennom EUs briller, har EUs trøst vært den norske oppslutningen om EØS-avtalen. Men nå synes også denne oppslutningen å ha forvitret.

Forskerne i Sentio har akkurat foretatt en meningsmåling for organisasjonen Nei til EU. Spørsmålet som ble spurt var følgende: Støtter du en handelsavtale med EU i stedet for EØS-avtalen? Tross at vi nordmenn tidligere har sluttet opp om EØS, viser denne nye målingen en sterk økning i EØS-motstand.

En spesielt markant økning i motstanden har funnet sted blant FrP-velgerne, hvor 58 prosent nå hevder de foretrekker en handelsavtale framfor EØS-avtalen. FrP’ere som fortsatt ønsker å beholde EØS-avtalen utgjør nå bare 29 prosent. Senterpartiet følger på andreplass med 47 prosent for en handelsavtale, mens 25 prosent er positiv til fortsatt EØS-medlemsskap. På tredjeplass følger partiet Rødt, hvor 43 prosent er for en handelsavtale. Disse tallene viser at EØS-motstanden har gått i taket i FrP, mens den faktisk har sunket i både Sp og Rødt. De fleste EØS-tilhengerne finner vi hos partiene Ap og Høyre. I Ap er 43 prosent for EØS, 29 prosent imot. I Høyre er disse tallene henholdsvis 52 og 26 prosent.

På landsbasis viser Sentios’ måling at det norske folk nå er delt på midten i spørsmålet om Norge skal ut av EØS. 35 prosent av nordmenn er for en handelsavtale, og like mange er for at Norge skal forbli i EØS. Gruppen som uttrykker at de er usikre og ikke vet, utgjør 31 prosent av befolkningen.

Sentios direktør, Arve Østgaard, synes resultatet av målingen er oppsiktsvekkende. Han mener Brexit og Donald Trump er årsaken til nordmenns usikkerhet.

Leder Kathrine Kleveland i Nei til EU mener Norge ville nytt godt av en handelsavtale istedenfor EØS. På spørsmålet om hun er sikker på at Norge ville fått en slik avtale med EU, svarer hun:
– Ja, det er jeg. Fordi det vil lønne seg for EU. De handler fornuftig og er opptatt av å handle norske varer. Det er jeg sikker på at de vil fortsette med. De trenger olje, aluminium og fisken vår. Dessuten er vi et godt marked for mange EU-land.

Kleveland påpeker også at vilkårene for Norge er annerledes enn for Storbritannias brudd med EU (Brexit):
– Jeg er veldig glad for at motstanden øker. Vi må huske at i motsetning til et EU-medlemskap, som Storbritannia, så har vi en gjensidig avtale om ett års oppsigelse. Det er fullt mulig å si opp EØS-avtalen.

Kilde: Spunnet over to artikler fra Dagsavisen og Resett

Hjelp oss å lage EKTE nyheter til folket! Ethvert beløp – stort eller lite – hjelper oss å holde driften i gang:

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

Hjelp oss å lage EKTE nyheter til folket! Ethvert beløp – stort eller lite – hjelper oss å holde driften i gang:

kr.
Velg betalingsmåte
Kontakt opplysninger

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her