Det kabylske folk avholder sin tredje kongress på hemmelig sted den 26.02.2016. – til øredøvende stillhet i verdenspressen.

2

Helt nord på det afrikanske kontinent, i landet som de fleste kjenner som Algerie, ligger Kabylia.
Et område som er på ca 44.000 km2, altså litt mindre enn Finnmark fylke. Befolkningen i området, Kabylene, er den nest største av de berberske folkegruppene og teller ca 7,5 millioner mennesker.

Kabylene selv er tydelige på at de ønsker en egen kabylsk stat, og de har i årtier (ja helt siden 1857) kjempet en stille og ikke-voldlig kamp først mot den franske kolonimakten, og siden mot algirske styresmakter.

Kabylene anerkjenner ikke Algerie som sitt land, men mener at deres områder er okkuperte. Siden 1962 er området fratatt all selvstendighet og underlagt det algirske lovverket. Samtidig pågår det en aktiv kulturell og politisk tvang mot kabylene, der regjeringen i hovedstaden Alger bedriver en aktiv og aggressiv islamisering og arabisering av folket.

To begivenheter førte til demonstrasjoner som lanserte den kabylske saken i resten av verden, og legitimerte opprettelsen og eksistensen til bevegelsen for selvstyre i Kabylia (MAK): Mordet på dikteren Lounes Matoub i 1998, og senere blodbadet i 2001, der 126 personer ble myrdet i det som ble kjent som «den kabylske svarte våren».

Norgesavisen ønsker det kabylske folk lykke til med sin 3. kongress og håper at den pågående ikke-voldelige selvstendighetskampen bærer frukter i nær fremtid.

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Kabylia
http://www.rights.no/2013/06/kabylia-kampen-for-frihet-og-selvstendighet/
http://i-cias.com/e.o/kabylia.htm

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her