Du store kineser for et hus-velt!

3

Kina er ikke et spesielt åpent land, og følgende foto har vi fått opp via Twitter. Det vil si, heller ikke Internett er åpent for den vanlige kineser, men kreative sjeler i de kinesiske storbyene vet alltids råd, og kommer seg ut på nettet likevel. Slik fikk vi vite at forrige lørdag tippet en helt nybygd boligblokk i Shanghai, og bare en person ble skadet. Blokken var nybygd, men ikke bebodd. Fundamentet var langt dårligere enn bygningen, for den holdt seg godt etter fallet.

Dianpu-elva har de siste to ukene gått over sine bredder, og jordlagene var fuktige nær det nye boligfeltet der den store og nybygde blokken veltet. Utrolig nok var blokken fortsatt hel etter å ha veltet, og utgjør nå et spektakulært syn. Det vil si, synsfeltet i Shanghai er ikke det beste i dybden, da byen er ille plaget med forurensning og smog. I perioder er dette så galt at deler av den store byen må holdes avstengt. Målt i areal og boligtetthet er faktisk Shanghai Kinas største by.

N Shanghai husvelt2

Kina strever med egen infrastruktur, og alt det som så ettertrykkelig ble fremstilt som den “asiatiske tigers store tiår” virker ikke spesielt overbevisende. USA har nå igjen signifikant vekst i økonomien, og vil etter alt å dømme i løpet av de kommende tiåret ble slevforsynt når det gjelder energi. Bare tanken på det varmer 300 millioner amerikanere, og optimismen er gradvis på vei tilbake. Men farene for proteksjonisme og politisk isolasjon er samtidig tilstede, i forhold til en støyende og nokså humørsyk verden der ute.

Krisen i Europa har nådd bunnen på det økonomiske feltet, og finner gradvis tilbake til en mer stabil økonomisk periode. Men underveis har store deler av Europa gjort seg avhengig av russisk gass, og akkurat det kan isolert sett gi problemer. Det viser Putins omfattende konspirasjoner i Ukraina.

EU er ikke nødvendigvis på vei til å finne tilbake til seg selv, men kan oppleve betydelige organisatoriske forandringer, der visjonen om et Stor-Europa under en ledelse svinner, til fordel for en mer effektiv handelsavtale. Et gjenstående problem er det betydelige innvandringen, der det viser seg vanskelig å integrere såvidt store antall mennesker som primært strømmer inn til de største byene. Sekundært kommer store sosiale forpliktelser.

Om boligblokkene vanligvis ikke faller ned i Kina, strever det sterkt sentraliserte, komunistiske landet med feilslåtte bygningsprosjekter i flere provinser. Slik blir hele byer av boligblokker og sentra liggende tomme, etter å ha blitt bygd opp ved tusenårsskiftet.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her