GJENBRUKET AV UTØYAMASSAKREN MINSKER BEHOVET FOR MINNESMERKE. SISTE UT ER GRENSESPRENGENDE STØRE SOM KOMBINERER GJENBRUK MED MISBRUK.

27

På julaften 2017  kl. 1836, altså midt under julemiddagen, legger journalist Sigrid Hvidsten i Dagbladet ut en artikkel: 22.juli-monumentet: Det skulle bli et samlende minnested. Det ble en skandale. Dette er en av flere kommentarer hun har skrevet om dette tema over tid og hvis hun fortsetter slik blir behovet for minnesmerke mindre og mindre. Selve skandalen var jo det første utkastet, ikke behandlingen i ettertid som hun gir Jan Tore Sanner skylden for. Hun hevder at 13,8 mill. er sløst bort i sakens anledning.

Hun burde heller omtale en annen følgeskade etter Utøya-tragedien, nemlig den at advokat Lippestad ble byråd i Oslo. Etter mange års heftig salærskrivning, blir mange advokater økonomisk handikappet og mange av dem vet ikke engang forskjellen på en engangsflaske og en femtilapp. Lippestadskandalen har kostet Oslos skattebetalere enorme beløp allerede og vil også gjøre det i mange år fremover. Oppkjøp av leiligheter til kunstig høye priser har medført at Lippestad har medvirket til en boligboble som kan bli en ulykke for mange i mange år.

I tillegg har venstresiden brukt Utøyatragedien som motargument hver gang islamistiske terroraksjoner er blitt kritisert. Hatet fra høyresiden, der han viste til Breiviks galmannsverk og Palmemordet der drapsmannen og hans politiske ståsted faktisk er ukjent, brukte også Støre nylig i en gråtkvalt seanse internt i partiet, muligens for å flytte oppmerksomheten bort fra sin egen utilstrekkelighet i Giskesaken spesielt og ellers generelt. Hadia Tajik har også flittig brukt Utøyatragedien i sitt forsvar for sin tro på islam og for å bagatellisere terroraksjoner begått av sine trosfeller.

På grunn av det stadige gjenbruket av galmannsverket på Utøya, burde venstresiden kanskje være takknemlig overfor Breivik. Kanskje var det derfor Oslos varaordfører Kamzy foreslo at Breivik burde løslates for å gjøre pliktarbeid i et asylmottak? Etter dette utsagn kan det virke som hun er ilagt munnkurv. Uten Utøyatragedien skulle det også vært artig å høre hvordan Tajik ville forsvare sine trosfellers handlinger. Hun ville helt sikkert ha funnet på noe.

På grunn av Breivik ble det ikke arrangert sommerleire på Utøya i 2012,2013 og 2014. Kanskje de hvileårene har reddet noen ungdommer fra å komme i målgruppen på begge sider av #metoo-saken? Det kan jo kanskje være positivt og et tankekors for foreldre som sender sine barn dit i den tro at de er i trygge hender. Det var jo i dette miljøet Giske startet sin karriere med medlemsjuks, fyll og muligens straffbar uønsket seksuell omgang (ref. Jonas Gahr Støre). Giskes karriere er foreløpig satt på vent med en sykemelding som hans lege tok initiativ til å skrive ut og som han ifølge seg selv valgte å ta til etterretning! Hans neste skritt blir kanskje å søke om uførhetstrygd p.g.a. yrkesskade etter et aktivt liv i rørsla. Festingen og utageringen begynner ofte for barn og ungdom på Utøya i regi av AUF og noen fortsetter som voksne på Sørmarka i regi av LO og for enkelte kan det ende som det ser ut til å ha gjort for Giske.

25.12.2017 er Støre eksponert i Dagens Næringsliv med nok et gjenbruk. Han forsøker her å flytte fokus vekk fra sine egne og Arbeiderpartiets problemer ved å koble Breiviks ugjerninger sammen med FRP-politikk og FRP-holdninger. I tillegg til gjenbruk, er dette også direkte misbruk.

Det han unnlater å fortelle, er at Breivik kommer fra en AP-familie og har bakgrunn både fra AUF og opphold på Utøya. Han unnlater også å fortelle om den somaliske selvmordsbomberen Burhan Ahmed Abdules tilknytning til Norge som kan dokumenteres med et bilde av bl.annet Abdule og Jens Stoltenberg tatt i Halden. Støres lege burde gjøre som Giskes lege, hvis ikke de bruker den samme, nemlig å sykemelde ham. Noen burde absolutt nå ta ansvar for å beskytte Støre mot seg selv. Som alle andre har også han et ettermæle å ivareta og det burde noen nå ta ansvaret for.

Når den gang landets statsminister Bondevik kunne sykemelde seg etter i hvertfall å ha «møtt veggen», burde det være helt greit i dag at en partileder for et etter hvert mindre og mindre betydningsfullt og nærmest selvutslettende parti gjør det samme.

På bakgrunn av venstresidens kreative gjenbruk av angrepet fra Breivik, er det nå lettere å forstå deres voldsomme reaksjoner mot at Breivik skulle bli kjent strafferettslig utilregnelig og uansvarlig for sine handlinger under rettsoppgjøret. Planlegging av gjenbruket var nok allerede da godt i gang. Det var ikke så nøye da Gerd Liv Valla ble forsøkt påført en psykiatrisk diagnose av sin forgjenger Yngve Hågensen da hun tok tak i ting som ikke passet rørsla. Formålstilpasset bruk eller ikke bruk av diagnoser er for øvrig vanlig blant regimer og enkeltpersoner som vi helst ikke liker å bli sammenlignet med.

Kanskje burde selve fasilitetene på Utøya omgjøres til minnesmerke over Breiviks grusomme drap, Eskil Pedersens feige og antagelig straffbare flukt med redningsbåten Torbjørn, Giskes karriere i rørsla og Støres desperate forsøk på å flytte fokus fra sin egen utilstrekkelighet? Jeg vet ikke helt sikkert, men jeg tror noen ville synes at det ville være et balansert og mangfoldig gjenbruk på sitt beste.

Skribent: Øyvin Sørlie | Foto: PA/ Lise Aaserud

 

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

kr.
Velg betalingsmåte
Kontakt opplysninger

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her