Hvorfor Sergei Maksimov er Putins store problem

Navløse soldater i anaonyme uniformer, med russiske våpen og russisk utstyr er et varemerke for en type krigføring Valdimir Putin har innført - etter forslitte, stalinistiske metoder, som viser seg farlig gjennomsiktige i en ny tidsalder. Sergei Maksimov kan ikke lenger tjenestegjøre i de fremste rekkene i russiske spesialstyrker. Han er identifisert ved bruk av teknologi som ikke fantes da Vladimir Putin gikk på KGB-skolen..

Sergei Maksimov er skytter i 346. separate Spesialstyrke i Den russiske føderasjonens arme. Han er blant mange russere som tar bilder av seg selv og sender hjemover i retning Moskva – med mobiltelefoner og det som finnes av lokalt internett. Bildet av ham selv i full militær-mundur ble satt inn på hans Facebook-side, som i en egenprodusert russisk versjon kalles “VKontakte”. Dette, som en Facebook-erstatning etter tiltagende sensur mot vestlige, sosiale medier forøvrig. Men så glipper det stadig, og vi nærmer oss sakens kjerne.

Problemet for Sergei Makismov, og helt samtidig for Vladimir Putins tankesett, er at Sergei følte for å fortelle hvor han var! Lojaliteten er nemlig ikke overveldende, selv i dagens russiske spesialstyrker. Og Sergei kunne fortelle, fortsatt avbildet i full krigsutrustning, at han nå var på Krim, da det slett ikke skulle være noen russiske styrker der, og for noen dager siden har han skrevet at han er inne “i Ukraina”. Siden det finnes russere som ikke bare er positive til Vladimir Putins krigs- og Sovjet-ambisjoner, havnet bildet av stakkars Sergei Maksimov ikke bare på Internett, men også hos ukrainske sikkerhetsmyndigheter. Og der er det for tiden stykkpris på russiske soldater som blir tatt til fange; med ekstra påslag om deres egentlige navn blir avgitt med det samme. Nå jaktes det på Sergei Maksimov og mange av hans kolleger inne i Ukraina – helst som levende fanger. Jakten kan minne om trofejakt i Afrika, med den forskjell at dyret holdes levende.

Navløse soldater i anaonyme uniformer, med russiske våpen og russisk utstyr er et varemerke for en type krigføring Valdimir Putin har innført - etter forslitte, stalinistiske metoder, som viser seg farlig gjennomsiktige i en ny tidsalder. Sergei Maksimov kan ikke lenger tjenestegjøre i de fremste rekkene i russiske spesialstyrker. Han er identifisert ved bruk av teknologi som ikke fantes da Vladimir Putin gikk på KGB-skolen..
Navløse soldater i anaonyme uniformer, med russiske våpen og russisk utstyr er et varemerke for en type krigføring Valdimir Putin har innført – etter forslitte, stalinistiske metoder, som viser seg farlig gjennomsiktige i en ny tidsalder. Sergei Maksimov kan ikke lenger tjenestegjøre i de fremste rekkene i russiske spesialstyrker. Han er identifisert ved bruk av teknologi som ikke fantes da Vladimir Putin gikk på KGB-skolen..

Gamle manuskript – nye tider

Den russiske, trinnvise invasjonen i Ukraina følger gamle manuskript, der det gjelder å spille ut Stalins konspirasjoner i en ny tidsalder – der høyteknologi lett kan bli til et kompliserende element: Det å skjule russiske soldater og spesialstyrker i østlige Ukraina er en umulighet over tid. Med høy oppløsning er det mulig å identifisere personer om de så viser så mye som ett eneste øye, dersom en først har noe basiskunnskaper om hvilke enheter det kan dreie seg om. Slik blir det militære teatret i det østlige Ukraina farlig gjennomsiktig for Putin. Enda mer problematisk er det at det ikke lykkes å mobilisere mer vanlige folk selv i de provinsene med stor andel russisk-talende. Om de i stor grad har sin tale etter Stalins tvangsinnføring av russisk i det gamle skoleverket – er en annen sak. Nå har Putin uttalt at de skal få russiske pass, men fortidens skygger synes å innhente passutstederen: Flere meningsmålinger i det østlige Ukraina viser nå at langt de fleste foretrekker et forent Ukraina, fremfor allianse med Moskva gjennom nok en russifisering.

Putin kan stikke seg på egen bajonett

Vladimir Putins krigseventyr kan bli hans svanesang: Om det for tiden er lite dynamikk knyttet til demokratiske prosesser i dagens Russland, har Putin flere rivaler. Dersom hans lukkede KGB-krets og en av hans to, tre døgnbaserte, lojale generaler – mister troen på Putins lederevne hver for sge eller samtidig, kan det alene lett slå gnister innenfor Kremls murer. Fallhøyden er meget stor i autoritære systemer der alt står – og faller – med en mann. Den maktkonsentrasjon som nå er samlet rundt Vladimir Putins blotte eksistens i rollen som russisk leder kan brått løsne i det den indre lojaliteten brister, slik rottene vil forlate en synkende skute, eller en skute som styrer rett mot et isfjell.

Da KGB-sjefen Juri Andropov kjørte ut på det hardeste mor Ronald Reagan og Margaret Thatcher ved inngangen til 1980-årene, brast veldig mye i Moskva. Selv KGB begynte å tvile på Andropovs dømmekraft, og så snublet veldig mange i egne ben helt samtidig. Nå kan historien være i ferd med å gjenta seg. Om Vladimir Putin ser etter fiender i Vesten, kan det med andre ord ligge brutale realiteter bak ryggen hans med slagkraft nok til å vippe han av tronen. KGB-kulturen er ikke god i noen retninger, og er en politisk trykkoker i seg selv. Putin er i sin helhet et produkt av denne kulturen, og hans vidløftige krigseventyr i det sentrale Europa en funksjon av samme kultur. Men helt samtidig kan den alt annet enn overbevisende krigslisten føre til at Putin snart stikker seg og punkterer med et smell – på en av sine egne bajonetter. Ukraina-aksjonen bærer bud om mangel på dømmekraft og profesjonalitet helt samtidig.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her