Kina trosser sanksjonene og importerer mer olje fra Iran

7

Kina planlegger å redusere sin import av olje fra USA etter september 2018 og i stedet øke importen av olje fra Iran. Kinesiske oppkjøpere av iransk olje omdirigerer sine bestillinger til Irans statlige tankskipsselskap National Iranian Tanker Co (NITC). Kina er allerede Irans største oljekunde, men med de endringene som nå skjer, vil importen av iransk olje til Kina øke, og det på bekostning av import fra USA. Dermed trosser Kina åpenlyst USAs sanksjoner mot Iran samtidig som landet svarer på de sanksjonene Donald Trump har beordret mot Kina.

USA innfører fra november sanksjoner også mot selskaper som gjør finansielle transaksjoner mot Iran, slik som forsikringsselskaper. Det gjør det vanskelig for selskaper som handler med Iran å forsikre sine forretninger. Det at kinesiske oppkjøpere overfører sine avtaler til iranske skip er et svar på dette. I juli 2018 gikk all olje fra Iran til Kina på iransk kjøl, i juni gikk nesten halvparten av frakten med kinesiske skip. Dessuten økte importen av olje fra Iran med 20 prosent fra juni til juli.

Denne ordninga legger forsikringsansvaret på Iran, noe som kan føre til en serie forskjellige løsninger. En av dem er at Kina stiller kreditten for dem og/eller at Kina får en rabatt for å dekke forsikringene. Et annet sett av muligheter er knyttet til økt handel på andre områder, siden det i begge tilfeller er mer eller mindre statlige selskaper det dreier seg om.

Denne oljeimporten blir ikke betalt i dollar, det kan man gå ut fra som sikkert. Igjen vil det altså bli et skritt vekk fra petrodollar til petroyuan. Og igjen er dette et resultat av USAs egen opptreden.

Kinas utenriksminister Wang Yi har i en telefonsamtale med sin iranske kollega Javad Zarif sagt at Kina legger svært stor vekt på å utvikle samarbeidet mellom Kina og Iran. Og som meldt tidligere er Kinas oljeselskap CNPC i ferd med å ta over det franske oljeselskapet Totals eierandel i det stor gassfeltet South Pars.

Kina har altså tonet flagg i den striden USA har innledet mot Iran. Kina stiller seg klart og tydelig på Irans side.

Les også:

På grunn av sanksjonene: Kina tar over Totals investering i Iran

Petroyuan lansert med et brak – er petrodollarens tid over?

Trumps handelskrig mot Kina: Om å skyte seg sjøl i foten

Source: http://steigan.no/

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

kr.
Velg betalingsmåte
Kontakt opplysninger

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig

4 KOMMENTARER

  1. oljefondet er ikke noe den Norske mann i gata vil ha nytte av uansett i den kriste tiden den spares opp til . da er det ikke de som lever på nav som får noe av den kaka, det er da selvsakt elite og den høye klassen som skal leve av det.. På tide at det Norske folk reiser seg å tar tilbake makta og landet vi er født og oppvokst i.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her