Kongo vil ha mer penger fra Norge?

Rettssaken mot Joshua French i Kongo begynner å få en form som gradvis avdekker konturer av bakmenn i presidentens stab som mer enn gjerne vil forlenge romstore uhjelpsmidler og det de konsekvent omtaler som “kompensasjon” fra Norge, for å gi slipp på Joshua French.

Konge er ett av de landene som nå rammes av den kritiske evalueringen som nå pågår i utenriksdepartementet, og som er knyttet til uhjelpsmidler i en rekke korrupte og uryddige nedslagsfelt. Dette kan ligge i bunnen av det langt mer retoriske og politiske, enn juridiske spillet som pågår i og rundt rettssaken mot Joshua French. En sak som har preg av en ren farse, og som forlengst har gått tom for grunnleggende rettslige prinsipper.

Milliardstøtte fra Norge

Kongo, og landets ledere, har mottatt langt over en milliard kroner i bistandsmidler fra Norge de siste ti årene. Dette er midler som nok kan ha holdt liv i deler av administrasjonen i landet like lenge. Og midler som landet har blitt avhengig av.

Hjelpen til Kongo har fra norsk side har altså blitt mer enn tiddoblet de siste ti, femten årene, og det sitter faste kontakter i den andre enden som nok har forstått å forsyne seg godt av de store lassene med penger. Evalueringen i utenriksdepartementet har vært svak i mange år. Under den nye regjeringen kommer imidlertid en rekke innstramminger, med langt større krav til mottaksleddene.

Bistanden fra Norge har i stor grad gått gjennom FNs organer og ulike humanitære organisasjoner. Men i det kongolesiske mottaksleddet har det i hovedsak vært nokså faste grep rundt et knippe enkeltpersoner i administrasjonen som på tradisjonelt vis har stukket tilsiede penger for egne formål. Dette er et fenomen som er meget godt kjent fra en rekke Norad-prosjekter i Afrika, gjennom de siste 25 årene.

Tidlig i prosessen mot Joshua French og Tjostlov Moland krevde Kongo 370 millioner kroner i “kompensasjon for spionasje” fra Norge. Da het det gjennom heftige diplomatiske kanaler at de to skal ha spionert i Kongo, for Norge. Siden har det kommet ulike forklaringsbilder og motivasjoner for å kreve oppreisning. Stadig fra et ikke helt troverdig mottaksapparat, der korrupsjonen råder grunnen, nå som før.

Staben til president Denis Sassou-Nguesso i kulissene

President Denis Sassou-Nguesso i Kongo gikk på i 1997, og det er nå mulig å ane nokså klare konturer av personer i hans stab – og ikke minst gjennom hans særdeles lojale minister i justisdepartementet – der det drives et spill i kulissene bak den pågående rettssaken, der det vil dreie seg om synlige utsikter til fortsatte bistandsmidler og (sic.) “kompensasjon” fra Norge, før det blir aktuelt å  slippe Joshua French. Han vil, om denne teorien holder, bli dømt til fortsatt langvarig fengselsstraff. Og så vil representanter for president Sassou-Nguesso gå inn i forhandlinger med norske utsendinger umiddelbart etter at dommen har falt. Den pågående, kritiske evalueringen av uhjelpsmidler til Afrika fra Norge, bekymrer ikke bare myndighetene i Kongo.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her