Kriminelle nettverk tjener milliarder på flyktningestrømmen til Europa. Naivt å tro at disse nettverkene ikke har forgreninger i Norge

583

Det florerer av kriminelle nettverk bak strømmen av flyktninger til Europa fra især Afrika. En advokat advarer mot at det er naivt å tro at disse nettverkene ikke har forgreninger inn i Norge.

Tall som framkom i Europol-rapporten «Migrant smuggling in the EU» viste at kriminelle nettverk dro inn rundt 60 milliarder kroner allerede i 2015, noe som er like mye som flyselskapene Norwegian og SAS omsatte for tilsammen det samme året. Rapporten beskriver i detalj hvordan kriminelle nettverk tjener flerfoldige milliarder på menneskesmugling. Og dette skjer praktisk talt uten at smuglerne risikerer å bli tatt. I 2016 var det estimert at over 40 000 individer var mistenkt for å være involvert i den ulovlige smuglingen av flyktninger.

I 2015 kom det rundt én million flyktninger hit til Europa, hvorav 90 prosent av disse hadde kjøpt seg transport gjennom de kriminelle nettverkene.
– Å takle denne gigantiske smuglerhandelen er blitt en essensiell del av EUs respons på flyktningkrisen, sier Europol-direktør Rob Wainwright.

Politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Eurojust i Nederland har jobbet lenge med disse organiserte kriminelle nettverkene tilknyttet migrasjon og menneskesmugling. Eurojust er et EU-organ som jobber med lovbrudd i Europa.
– Det vil være naivt å tro at det ikke er personer knyttet til disse nettverkene i Norge. Det sier seg selv at når 90 prosent av flyktningene har kjøpt tjenester fra smuglernettverk og en stor andel av dem oppgir Nord-Europa og Skandinavia som endelig reisemål, så vil det være personer knyttet til disse nettverkene også i Norge.

Kommer Norge til å greie å rulle opp disse nettverkene da?

– Nei. Norsk politi er ikke i en posisjon til å etterforske dette på den beste måten. Man har for eksempel ikke mulighet til telefonavlytting i Norge, som eneste land i Europa. Det er et av de viktigste virkemidlene europeisk politi bruker i jakten på de kriminelle nettverkene. I tillegg har Norge en av Europas laveste strafferammer for organisert menneskesmugling på seks år.

Christoffersen mener at strafferammen her til lands bør økes, og telefonavlytting legaliseres for å kunne fakke de kriminelle smuglerne og nettverkene.

Mulige migranter kommer i kontakt med smuglernettverkene gjennom sosiale medier eller på offentlige plasser. Gjennom smuglernettverkene får de reisende utstedt vellagde falske identitets- og reisedokumenter, pluss at de reisende settes i kontakt med båtførere og andre som sørger for transporten til Europa.

Europol drar et eksempel ved å nevne at en reise fra Libya til Italia for en voksen og tre barn koster omlag 45 000 kroner. De kriminelle nettverkene opererer også ved å bestikke offentlige ansatte, og bruker lovlige bedrifter som hoteller, bilutleiere og reisebyråer til å hvitvaske pengene.

– Det er snakk om enorme summer. I 2015 var menneskesmugling blant de mest lønnsomme kriminelle aktivitetene å drive med i Europa. Det står enda sterkere i 2016 enn 2015, sier Christoffersen.

Christoffersen gir uttrykk for at han frykter at flere barn og unge skal bli ofre for de kriminelle nettverkene i nær framtid:

– Vi ser nå en kraftig vekst i antall kvinner og mindreårige som kommer til Europa som flyktninger. Denne gruppen er vesentlig mer sårbare for utnytting i form av for eksempel tvangsarbeid og prostitusjon, sier han.

Først må flyktningene bringes inn til Europa, en transport som gjerne kombineres med annen kriminalitet. Rapporten forteller at flyktningene brukes av menneskesmuglerne til ulovlig innførsel av narkotika, menneskehandel og eiendomssvindel. Ifølge Europol er det små sjanser for at det blir smuglet terrorister gjennom disse nettverkene, fordi terrorist-grupperingene er selvhjulpne når det kommer til det å reise inn i Europa. Men ting tyder faktisk på at terrororganisasjoner likevel profiterer på menneskesmuglingen, skjult bak smuglernettverkene.

– Det er en bekymring at vi ser linker mellom smuglernettverkene og internasjonale terrororganisasjoner. Det er flere saker som har kommet frem der pengene som tjenes på disse flyktningene kommer terrororganisasjoner til gode, sier Christoffersen.

Dette var altså tall fra 2015/2016. Det kan imidlertid tyde på at NGO-redningsskipene og menneskesmuglerne har en tettere forbindelse seg imellom. Her kan vi se hvordan menneskesmuglerne på land synes å samarbeide med redninsskipene om menneskeleveranser som så fraktes videre til Europa:

Se også denne:

Photo: Sgt. Emmanuel Ramos

Hjelp oss å lage EKTE nyheter til folket! Ethvert beløp – stort eller lite – hjelper oss å holde driften i gang:

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

kr.
Velg betalingsmåte
Kontakt opplysninger

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her