Kvinnestemmer holder Arbeiderpartiet flytende

3
32

Meningsmålingen som kom i VG tirsdag lyser godt opp i adventen for de borgerlige partiene. Velgermassen i Kongeriket holder seg usedvanlig stabil, og det er akkurat slik Erna og Siv vil ha det for å få skikkelig fraspark - etter først å ha kommet pent ut og opp av startgropa. Ellers blir det stadig mer tydelig at Arbeiderpartiet holdes oppe av kvinnelige velgere, i den grad at det faktisk fremstår som et problem med tanke på videre kontinuitet.

Bakgrunnsmaterialet i VGs måling avslører nemlig at Arbeiderpartiet får 37,9 prosent av sine stemmer fra kvinner og 29,2 prosent menn. Andelen menn som stemmer på Arbeiderpartiet er stadig synkende, og av dem tilhører en ikke uvsentlig andel eldre velgergrupper, der den biologiske klokken slett ikke ringer i partiets favør.

Bakgrunnstall i denne målingen viser at Frp ikke er spesielt mannsdominert: 16,6 prosent av mennene stemmer nå på partiet, og 13,1 prosent av kvinnene.

Arbeiderpartiet går tilbake 0,3%, og ligger nå på 33,4%. Med et nedslipt SV nede på 4,1% blir summen av Høyre og Fremskrittspartiet 41,3% til en blokk for seg. Legger vi så til Venstre med 4,7 og KrF med 6,1 kan vi legge til 10,8%. Da har de borgerlige kommet opp i 52,1%. Siden Senterpartiet fikk 4,7 på denne målingen får den sosialistiske siden fortsatt bare 42,2%.

Arbeiderpartiet er fortsatt svekket til tross for å ha et massivt medieapparat bak seg, der LO også utgjør en betydelig ressurs, ikke minst på økonomi og i politiske støttekampanjer. Sammen med medie-nettverkene blir dette et nokså signifikant politisk instrument som ikke skjeler til meningsmålinger, stortingsvalg eller hvile politiske strømninger som råder ute blant folk. For å møte disse kreftene må de borgerlige partiene bygge opp og ut en sterkt og disiplinert, og profesjonelt informasjonsapparat.

De politiske kommisærene i media sitter så tett nå at det hele nøkternt sett kan betraktes som en politisk blokk for seg selv. Etter at en av Arbeiderpartiets fremste mediestrateger, Alf Hildrum, klatret til topps både som direktør og redaktør i TV2, samtidig som også VG gikk mange skritt over til venstre - er hegemoniet ikke i nærheten av å speile politiske holdninger hos sine konsumenter. Dette kan selvsagt gi smarte investorer grunn til å tenke helt nytt i møte med norske medier, der verdens dyreste journalister tilsynelatende ikke evner å fange opp politiske nyanser lenger.

Det er de sosiale mediene som redder den borgerlige siden. Men selv de mest gjenstridige, sentrale mediene blir for transparente nå, i en omstillingsfase der de samtidig blir langt mer avhengig av et publikum som i stor grad stemmer Høyre og Fremskrittspartiet; og det ikke på grunn av mediasituasjonen, men snarere til tross for den.

Høyre får 26,4% på denne novembermålingen, og det er særdeles stabilt. Den noe oppsiktsvekkende stabiliteten på denne meningsmålingen taler klart i Høyres og Fremskrittspartiets favør. Frp kan notere seg en fremgang på 0,7%, og VG skynder seg å legge til at det er "godt innenfor feilmarginen". Etter en heftig budsjettrunde og regjeringsskiftet ville det vært naturlig med mer skvulp på de første meningsmålingene etter regjenringsskiftet.

 

3 KOMMENTARER

  1. Kvinnene stemmer på AP, fordi Stoltenberg er så “kjekk og sjarmerende”. Selv synes jeg mannen er en pingle. Hvis SV bare har ca 4 % oppslutning, HVORFOR har Audun Lysbakken fast tilhold i Dagsnytt 18 og i Dagsrevyen ? Latterlig, spør du meg. Nesten ingen bryr seg om det denne mannen gulper utav seg. Det samme hver bidige gang.
    Hva hjelper det å ha byttet Regjering, når det er de samme venstrefanatiske “journalistene” som styrer informasjonskanalene ? Det er akkurat den samme vinklingen og hjernevasken som før. Grrr !

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR