Likestillingsprinsipp stoppet Høyre-veteran

Da Elin Agdestein fra Steinkjer og Høyre ble stortingsrepresentant skulle Leir Røkke (H) som vararepresentant erstatte henne i formannskapet i Steinkjer kommune. Men nei, Røkke er mann, og det vokste seg snart til et stort problem for Steinkjer kommune. Her kjøres det steinhardt på kommuneloven som tilstreber likestilling mellom kjønnene. Dersom Høyre-veteranen hadde fått lov å erstatte Elin Agdestein, slik planen var, ville formannskapet som sådan bestå av 63% menn, 7 menn og 4 kvinner i rene tall. Slikt er ulovlig, stadig i følge Steinkjer kommune.

Kommuneloven sier at man skal tilstrebe en kjønnsfordeling på minimum 60 – 40 i formannskapet. Dette formelen ville sprekke med en bitteliten margin om den garvede lokalpolitikeren Leif Røkke fikk slippe til, for å fylle plassen etter Elin Agdestein. Men det er stort sett bare i Steinkjer det kjøres så knivskarpt på matematisk fordeling mellom kjønnene, og i dette tilfellet var det Arbeiderpartiet som kjørte hardest. Offeret var nemlig en garvet politiker fra Høyre som stadig fester grepet i Nord-Trøndelag.

Trønder-Avisa skriver at det i Meråker kommune er et formannskap med fem medlemmer, og alle er menn. Levanger kommune har 7 menn og 2 kvinner i formannskapet, og det synes å gå aldeles knirkefritt, kjønnsmessig. At den stivbente fortolkningen av kommunelovens paragraf 16. nr. 3 – skulle gå sterkt i disfavør av en av de mest erfarne lokalpolitikeren Høyre kan skilte med etter Agdesteins opprykk til Stortinget, gir såvidt sterkt åtgaum i Nord-Trøndelag at det kan gi seg utslag i mer kritisk fokus på et likestillingsprinsipp som ikke synes å fungere, annet enn der de plutselig mener de retningsgivende bestemmelsene skal følges strengt matematisk, for ikke å opptre “ulovlig” som Steinkjers varaordfører Grete Bækken Mollan fra Arbeierpartiet fastholder. Det er først og fremst hun, i rollen som leder for valgnemda i Steinkjer, som har holdt hardt på retningslinjene i Kommuneloven. Om hun hadde holdt så fast på prinsippene om det hadde dreid seg om å skvise ut en veteran fra Arbeiderpartiet, fordi han var mann, vites ikke. Leif Røkke har nå resignert og trukket som kandidat til formannsskapet, da han ble lei av bråket. Høyres slagkraft og armslag i Steinkjer kommune er svekket etter denne saken.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her