Lyttestasjonen som samler data om norske borgere

22
187

I skogen bak den gamle militærleiren Eggemoen ved Hønefoss har E-tjenesten i dyp hemmelighet bygd opp en av verdens mest avanserte lyttestasjoner. Stasjonen til mange hundre millioner kroner er betalt av Norge, men med støtte fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Journalist Øyvind Bye Skille skriver på NRK.no at disse antennene også samler inn store mengder informasjon om norske borgere.

Fra denne hemmelige lyttestasjonen jakter Etterretningstjenesten terrorister. Men underveis samler de inn enorme mengder persondata fra telefonsamtaler og sosiale medier – også fra norske borgere. Det kan være lovstridig.

NRKs avsløring er samkjørt med The Intercept, som omtaler saka her. Skille skriver:

«De topphemmelige dokumentene som NRK har fått tilgang til, ble smuglet ut av NSA i 2013 av den amerikanske varsleren Edward Snowden. I samarbeid med det amerikanske tidsskriftet The Intercept har vi gransket virksomheten ved anlegget på Eggemoen.»

PARABOLANTENNENE FANGER OPP TELEFONSAMTALER OG DATATRAFIKK FRA SIVILE SATELLITTER. HVEM SOM RINGER TIL HVEM, HVEM SOM SENDER E-POST TIL HVEM – SÅKALTE METADATA.

DE FANGER OPP HVA SOM SIES I TELEFONSAMTALENE, OG SKRIVES I E-POSTENE. HVEM SOM SKRIVER HVA TIL HVEM PÅ FACEBOOK OG ANDRE SOSIALE MEDIER – SÅKALTE INNHOLDSDATA.

ENORME MENGDER AV DISSE SVÆRT PERSONLIGE OPPLYSNINGENE BLIR SAMLET INN FRA LYTTESTASJONEN PÅ RINGERIKE. INFORMASJON OM HVEM SOM KOMMUNISERER MED HVEM BLIR LAGRET. DETTE SKJER SELV OM E-TJENESTEN IKKE HAR MISTANKE OM AT PERSONENE HAR GJORT NOE ULOVLIG ELLER ER TILKNYTTET TERRORVIRKSOMHET.

Problemet er at denne virksomheten antakelig strider med norsk lov, fordi Etterretningstjenesten har forbud mot å overvåke nordmenn. Lov om etterretningstjenesten sier:

 • 4.FORHOLDET TIL NORSKE FYSISKE OG JURIDISKE PERSONER

ETTERRETNINGSTJENESTEN SKAL IKKE PÅ NORSK TERRITORIUM OVERVÅKE ELLER PÅ ANNEN FORDEKT MÅTE INNHENTE INFORMASJON OM NORSKE FYSISKE ELLER JURIDISKE PERSONER.

NRK presenterer en serie flyfotografier som tydelig viser hvordan denne avlyttingsbasen er bygd opp fra 2012 til 2016. Lederen for EOS-utvalget, Eldbjørg Løwer, er kritisk til den måten datainnsamlinga på Eggemoen foregår på:

«– Vi har vært usikre på om den måten E-tjenesten har uført disse oppgavene på har vært tilstrekkelig hjemlet i dagens lov, sier Løwer.

– Mener dere at denne typen søk kan være i strid med regelverket?
– Ja, det ligger jo i det jeg sier. Vi har behov for å få avklaring på om det er tilstrekkelig lovhjemlet det de gjør.»

Ine Eriksen Søreide besøkte anlegget under valgkampen i 2017 og roste det i et intervju i Ringerikes Blad. Hun sa da ikke noe om at avlyttinga også imfattet nordmenn og deres vanlige kommunikasjon seg i mellom.

Når vi nå gjennom NRK vet mye mer om denne avlyttinga og overvåkinga, så er det på grunn av Edward Snowden og hans avsløringer av NSA. Og det er viktig å legge merke til at denne overvåkinga fortsetter, og det er ingen grunn til å tro at NATO-partiene på Stortinget vil sette noen stopper for det.

Source: http://steigan.no/ | Foto: Norwegian Intelligence Service

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

Kr.
Kontakt opplysninger

Kredittkort opplysninger
Denne betalingen er sikret og kryptert via SSL

Faktura opplysninger

Donasjons beløp: Kr. 100

22 KOMMENTARER

 1. Norsk lov sier at dem har bare lov til å undersøke deg vis det er mistanke om et straffbart forhold som har en fengselstraff på mer en 6 måner Ytringsfrihet er den politiske rettigheter til å kommunisere sine meninger og ider ytringsfrihet er en universal meneskeretighet i henhold til Værdensærklæringen om meneskeretigheter fra 1948 også kalt meneskeretsærklæringen YTRINGSFRIHETEN ER EN RETT TIL Å YTRE SEG OM POLETIK RELGIJON OG ANDRE FORHOLD I FORKJELIG MRDIJUM

  • Har mer kjennskap til denne overkokingen en de fleste med at det var min Granonkel som Var Jens Kristjan Hauge og Håkon Lie sin mest betrodde mann fra overkokingen startet i 1945-46 Pressen trodde det var uviktige papirer Hauge brant opp i hagen men det var det ikke det var arkivet som dem hadde hentet fra Kolsås da min Granonkel døde kjenner flere av dem som var sentrale i overkokingen etter krigen

  • Vi er redde for at regjeringen skal ta steget over grensen til å bli en diktatorisk overvåkningsinstitusjon. Hvis du har lest historie, eller kanskje løftet blikket mot Korea, så kanskje du evner å forstå risikoen. Maktsyke personer søker makt, makt går Hond I hanske med kontroll, som igjen er hovedgrunnen til at befolkningen skal kunne ha våpen.

  • Jomar Dragseth Å nei da. Det er kun interessante mennesker som blir avlyttet. Du er ey klassisk eksempel på naive Ola Nordman som ikke har noe imot overvåknong grunnet at han liksom ikke har noe å skjule. Det har ikke med at mennesker behøver å drive med noe som helst, men ikke alle ønsker å bli fulgt med, registrert, loggført, avlyttet til hver tid. Vet ikke om du har satt deg inn i Snowden sine dokumenter, men der kom det frem mye mer enn at det bare var kriminelle nettverk som ble avlyttet. Norske etterretningstjenester hadde gitt opplysninger om utrolig mange nordmen til CIA og NSA. Hvis du synes det er så jævla greit å være eksponert til enhver tid, så kan du jo brette ut alle dine tekstmeldinger, telefonsamtaler og andre kommunikasjoner du måtte ha, og da legge de ut her på facebook så alle får se og høre. Du har jo ingenting å frykte sier du.

  • Ja da…jeg kjenner til Nord Korea, Russland og Kina. Hva er fellesnevneren for disse da ? Begrenset, hva en håndfull overvåkere kan prioritere. 😀 AP er jo på vei ut av Norsk politikk….så det er vel ingen fare. Jeg synes det må være betryggende for alle, at noen har øyne på hva som er i Norge også. Det har jo blitt litt blandadrops, med forskjellige interesser etter hvert i Norge også.

  • Det er jo bare å gå på Facebook…der finner man jo alt personlig, med bilder etc. Tar ikke mange minutter for å finne ut hva folk har på brødskiva, til kommentarer om forhold og privatliv 😀 Jeg tror ikke folk skal være så redd for dette anlegget nei.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR