Massivt, russisk hacker-angrep mot Ukraina

En bestemt hackerredskap kalt “Snake” har blitt utviklet videre i Moskva, og rettes nå inn mot den nye politiske ledelsen i Ukraina med full tyngde. Det  britiske sikkerhetsselskapet BAE Systems har gjennom sitt etterretningsarbeid lokalisert nye variasjoner av “Snake”, stadig med opphav i Moskva-sonen, og med russiske ord i koder og programmering.

“Snake”, som er både et spionredskap og en programvare som ødelegger datakommunikasjon og nettverk – har vært registrert i bruk, og under utvikling siden 2005. Spionprogrammet er også forsøkt plantet i Pentagon i USA for noen år tilbake, og er etter dette fulgt av amerikansk og britisk etterretning. “Snake” omtales også som “Ouroboros”, et navn hentet fra gresk mytologi, og gir avsenderen mulighet til å fjernstyre servere og programvare i nedslagsfeltet – for videre ødeleggelser. Det er ventet at det fra Putins side blir lagt inn store dataressurser for å hindre frie valg i Ukraina.

Programvaren som nå bombarderer datanettverk i Kiev og andre deler av Ukraina er noe modifisert, men amerikansk etterretning og en rekke sikkerhetsselskaper med klienter i utsatte nedslagsfelt legger ikke skjul på at de nå setter inn ressurser for å begrense skadeomfanget. Den ukrainske byen Odessa ved Svartehavet er et kjent arnested for russisk hacking og datasnoking.

Ukraina synes tidligere å ha blitt brukt som et slags øvingsområde for utprøving av “Snake”. Slik har vestlig etterretning tidlig fått hånd om kjernekoder i spionvaren, og følgelig vil det pågående angrepet i Ukraina ha begrenset effekt.

Observatører ser nå flere svakheter i det russiske angrepet på Krim, noe som kan skyldes at sentrale deler av det militær-operative bildet sentralstyres fra den politiske kretsen rundt Vladimir Putin i Moskva. Avstanden fram til slagmarken har rett og slett blitt for teoretisk, og det i seg selv kan skape betydelig uforutsigbarhet. Etter hvert som analysene faller på på plass synes fremtidige planverk for russiske gassleveranser til Europa via Ukraina og Krim, samt Svartehavsflåtens fremtid, å utgjøre tyngdepunkt i motivene for det umusikalske, putisnke angrepet på Krim. Så langt tyder alt på at Putins stab skyter seg selv i foten gjennom denne operasjonen, og vil trolig få akutt behov for å redde eget skinn på hjemmebane etter at det hele er landet militært og politisk. Faren for nye tiltak for å hindre opposisjonen i Russland å slippe til kan med andre ord komme i kjølvannet av Krim/Ukraina-aksjonen.

Hele sikkerhetsrapporten om “Snake” fra britiske BAE Systems kan du lese ved å trykke HER

Relatert artikkel: Russisk cyber-angrep på Krim

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her