Mulig nervegass-angrep i Damaskus

1

Oppdateres fortløpende: Døde og skadede med svie i øynene, store pupiller og skum i munnen kommer nå inn fra forsteder som Jobar, Ain Tarma og Zamalka i Ghouta-regionen ved Damaskus.

Foto som skal være tatt av opprørere i Douma-provinsen onsdag formiddag viser minst 16 døde barn og tre døde voksne, hvorav en har uniform. Dersom det nå blir endelig bekreftet at det faktisk dreier seg om et omfattende angrep med nervegass, betyr det at flere vestlige land nå vil gå inn med mer offensiv støtte og hjelp til opprørene, ikke minst på medisinsk side. Den russiske president Vladimir Putin har nå vokst til en stor bremsekloss i forhold til det å finne holdbare løsninger på tragediene i Syria, der opp til 200 000 kan være drept til nå, i følge uoffisielle tall. Den syriske hæren er i sin helhet bygd opp og vedlikeholdt med russisk hjelp. Dette gjelder også artillerienhetene som nå synes å ha tatt i bruk nervegassen “Sarin”.

Det skal nå være på det rene at amerikanske myndigheter og også flere europeiske lands myndigheter er kjent med at nervegass av typen Sarin er brukt i Syria av Assads hær. Men det er ennå ikke bekreftet at den er brukt under artilleriangrepene i dag tidlig.

Nyhetsbyrået Reuters og flere arabiske nettsteder melder nå at enheter fra den regulære syriske hæren har tatt i bruk nervegass under et artilleriangrep mot deler av østlige Damaskus, der opprørerne har befestet seg. Det er nå særlig fra Ghota-regionen det kommer inn døde og sårede som har tegn på angrep fra kjemiske stridsmidler.

Fra før av er det kjent at Syria har nervegass lagret i egne fabrikker for dette formålet. Den syriske diktatoren Bashar Assad er nå sterkt presset i Damaskus, etter at opprørere har fått feste i flere forsteder rundt den syriske hovedstaden. Pansrede kjøretøyer er trukket tilbake til den indre bykjernen, rundt palasser og kvartaler der Bashar Assad og den syriske hæren råder grunnen.

Det er fortsatt ikke endelig bekreftet om det er nervegass eller andre kjemikalier som er brukt, men det skal i morgentimene onsdag være funnet over to hundre døde og svært mange sårede i forsteder av Damaskus som har preg av kjemisk krigføring.   I følge avisen Jerusalem Post har et FN-team med eksperter på kjemiske våpen nylig besøkt Damaskus.

Det er nå flere år siden Israel kom med sine første bekymringsmeldinger knyttet til oppgraderingen av langtrekkende, syriske Scud-raketter, opprinnelig av russisk fabrikat, som har blitt modifiserte i Nord-Korea med stridshoder for kjemiske våpen. Dette skal også være noe av årsaken til gassberedskapen, bl.a. på israelske skoler.

Over 20 personer som til nå er  sendt til feltsykehus driftet av opprørere har tegn på å ha blitt drept av nervegass. Det aktuelle området ligger ca. fire kilometer øst for sentrum av Damaskus. Opprørere hevder over 200 personer nå skal være drept under det siste angrepet med kjemiske våpen. Observatører i området har enda ikke bekreftet disse meldingene.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her