Obs! Kina kopierer flere amerikanske droner

Kineserne presenterer nå rene blåkopier av den ene amerikanske dronen etter den andre. Om teknologien ikke er på høyden i forhold til de amerikanske originalversjonene, er designet helt likt, nesten til minste detalj.

Chengdu Xianglong – som sees under her, er prakisk talt helt identiisk RQ-4 Global Hawk. Den kinesiske utgaven har langt fra den flykapsiteten den globale, amerikanske prototypen har, men skal – teoretisk sett – kunne dekke det meste av Asia og Stillehavet, i følge kinserne selv. Propagandamessig har dette selvsagt en effekt, slik det hele nå legges ut i kinesiske og asiatiske medier.

China Xianglong  Foto: The China Aviation Blog

Chengdu Pterodactyl 1 er en sammensatt kopi av droner som Predator og Reaper, utviklet av General Atomics. Dette er en drone som primært brukes som overvåkningsfly, men som også kan bestykkes med luft til bakke-raketter.
Chengdu pterodactyl

Sharp Sword (bildet under) ligner mye på den amerikanske dronen X-47B, og skal være en overvåkningsdrone utstyrt med enheter for elektronisk etterretning.

Sharp Sword

Amerikanske analytikere hevder at det riktignok dreier seg om kopier i det ytre, men som trolig mangler veldig mye på å matche de uhyre avanserte, nyutviklede amerikanske dronene rent teknisk. Dette skal bl.a. være avslørt etter at dronene har vært prøvekjørt.

En merker seg på vestlig side at Kina for tiden driver aggressiv hackervirksomhet både mot NATO og det amerikanske forsvaret. I hvor stor grad deler av denne virksomheten er samkjørt med russerne er uklart, men det ligger et nytt kaldkrigsperspektiv over det hele, også i forhold til Japan.

Retorikken og den politiske tonen forøvrig fra kinserne er mer distansert på det sikkerhetspolitiske feltet. Men Kina er som Russland avhengig av flyt i internasjonal handel for å få endende til å møtes, og vil neppe se seg tjent med et Europa og USA som begynner å snu ryggen til Kina som handelspartner. Putin-Russland har basert mye på strategiske gassleveranser til Europa, men har allerede lært at EU-politikere ikke står med lua i handa av den grunn.

Kina balanserer og ekspermenterer hårfint i sin til dels offensive hackervirksomhet og ikke minst gjennom omfattende industrispionasje mot en rekke vestlige land.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her