OL i Sochi – arena for russiske sikkerhetstjenester

3
Slike droner, av typen ZALA 421 - vil fly på kryss og tvers over og rundt OL-arenaen i Sochi. Ny optikk skal gi skarpe bilder helt tilbake til Kreml.

Vladimir Putins administrasjon føler for å slippe ut spektakulære detaljer om sikkerhetsopplegget under OL i Sochi, samtidig som det lille som er av uavhengige bloggere og medier i Russland supplerer med fragmentert informasjon som entydig peker på en OL-arena der russisk sikkerhetstjeneser skal teste ut nytt, teknisk utstyr på store folkemengder. Slike ansamlinger kan nemlig også flokke seg i Moskva, i langt mer politiske enn sportslige hensikter, og skape enda mer politisk støy for Putins mektige administrasjon.

Fra og med tirsdag 7. januar – en måned før OL starter – blir alle biler som ikke er registrerte i Sochi nektet adgang, med mindre de ikke har helt spesielle adgangstegn. Og slike tegn er meget avanserte, for å sikre seg mot piratkopiering. I dette politisk betente området kan nemlig en eneste pirat vise seg å være høyeksplosiv. Trafikkontrollen er formidabel, med en rekke sjekkposter langs veiene, som klart vil forsinke trafikk inn til arenaene, som ligger nokså konsentrert. Samtidig blir hele OL-arenaen en øvingsarena for ny teknologi som Putins og hans store sikkerhetsapparat kan bruke i flere sammenhenger.

Droner og roboter

Droner vil fly lavt over OL-arenaen, og Putin har alleree lekket at det skal dreie seg om de nye, avanserte dronene av typen “Zala 421”, om noen skulle være i tvil.

Slike droner, av typen ZALA 421 - vil fly på kryss og tvers over og rundt OL-arenaen i Sochi. Ny optikk skal gi skarpe bilder helt tilbake til Kreml.
Slike droner, av typen ZALA 421 – vil fly på kryss og tvers over og rundt OL-arenaen i Sochi. Ny optikk skal gi skarpe bilder helt tilbake til Kreml.

I tillegg skal egne roboter på bakken (!) kjøre rundt for egen maskin og scanne både publikum og utstyr. Dette siste oppgis å være en nyvinning, under betegnelsen “Plastun”, men teknisk er det egentlig en kopi av Google Maps kjøretøy, med noe høyere oppløsning, men fortsatt ikke så avansert som det NATO har operert med i Afghanistan. Dette er opplagte spion-objekter som en rekke etterretningstjenester interesserer seg for.

Snowden-komplekset ødelegger mye for Putin

En vesentlig dimensjon har gått tapt for Vladimir Putins sikkerhetssystemer under OL: Muligheten for å fange terrorister over telefonnettet. Under OL i Sochi pågår det samarbeid med bl.a. britisk (Mi6) og USA (FBI), men Putin må finne seg i å kjøre sitt overvåkningsprogram som han offisielt har valgt å kalle “SORM”, for å overvåke absolutt all telekommunikasjon og datakommunikasjon knyttet til OL. Vittige tunger vil ha det til at Snowden sikkert har hjulpet til med utviklingen, for å forsvare sin nokså lukseriøse tilværelse på bortgjemt og godt bevoktet sted i Russland.

Men det russiske systemet SORM er uhyre tungt oppbygd og skal være ekstremt ressurskrevende mannskapsmessig, sett i forhold til de nye antiterror-systemene NATO har til rådighet. (NATO har blitt til “NSA” i våre hjemlige media i forbindelse med Snowden-kampanjen). Men siden Edward Snowden har blitt til Vladimir Putins største politiske triumf internasjonalt i 2013, og som nesten garantert vil omformet til en mulig utlevering – presentert som et mer eller mindre kynisk russisk forhandlingskort i 2014 – blir Snowden en solid sperre for samarbeid når det gjelder NATOs nye, sofistikerte antiterror-system, knyttet til kommunikasjonsetteretning. Selv om både britiske MI 6 og amerikanske FBI stiller med team av liaison-offiserer under OL, og sikkert har sine nettverk i beredskap under hele OL, vil Putins samlede ressursgrunnlag for selv å fange inn terrorister halte. Problembarnet heter Edward Snowden, som i dag skal være helt og holdent underlagt KGB apparat; det som nå forkortes FSB.

Sorte enker – største trussel

Såkalte “sorte enker”, enker etter titusener av drepte tjetjenere og andre som har noe å hevne – sikter inn OL i Sochi, og kan ankomme i sportsantrekk, med sportsbagger. Slike evantualiteter har bidratt til at også alle sportsutøvere blir underlagt helt spesiell kontroll, blant annet med spesialtrente hunder, som begynte sine større praktiske øvelser under større sportsarrangementer nettopp i Sochi i fjor.Putins sikkerhetsapparat har pekt på islamist-organisasjonen “Caucasus Emirate” (Imaret Kavkaz, forkortet IK) som en trussel. Men det er utallige grupper som gjerne vil markere seg og ødelegge mest mulig for Putin under OL, om det nødvendigvis ikke akkurat blir på selve OL-arenaen.

Oppe i dette er det liten tvil om at sikkerhetsoppbudet blir ekstremt, og at dette i seg selv kan skape forsinkelser og uro under avviklingen av OL. Hele regionen preges av spenninger, og det er særlig den uhyre brutale russiske krigføringen i Tjetjenia som ligger i bunnen. I Kaukasus har klanledere og krigerhøvdinger holdet det gående i mange hundre år, og de er utholdene. Hele regionen der OL vil starte opp 7. februar er i det indre nedslasgfeltet for selvmordsbombere.

Terrorister med raketter, og rivaliserende klanledere som konkurrerer om å få oppmerksomhet i det kaukasiske høylandet, utgjør også en betydelig trussel. I tillegg kommer en russisk Svartehavs-mafia som ikke alltid tramper i takt. I dette landskaper finnes det godt utdannede eksperter som vet hvordan raketter skal settes opp og avfyres. Og de kan gjerne komme sjøveien. Sett under ett er OL i Sochi et slags OL også for russiske sikkerhetstjenester. Og de smiler sjelden til publikum. Om de har vært på smilekurs foran OL vites ikke.

 

 

 

 

 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her