Ordføreren i Kharkiv (Øst-Ukraina) skutt i ryggen

Ukrainske og russiske medier melder at ordfører i byen Kharkiv, Gennady Kernes, er skutt i ryggen og kjørt til sykehus i all hast med alvorlige indre skader, med skader og blødninger i lunger og lever. Drapsforsøket skjedde da ordføreren var ute på joggetur, ca. kl. 11.30 lokal tid, mandag.

Tirsdag morgen ble politistasjonen, rådhuset og enda flere offentlige bygninger angrepet av anonym milits i byen Kostyanynivka i den nordlige Donesk-provinsen. Det går anonyme, væpnede opprørere i og rundt offentlige bygninger også i Kharkiv, der drapsforsøket mot ordføreren nå fant sted. Også i flere byer andre byer i Øst-Ukraina er det svært spent i formiddagstimene i dag. Det er ventet flere angrep og alvorlige voldshandlinger i løpet av de nærmeste timene, der hensikten fortsatt synes å være å destabilisere regionen mest mulig, og samtidig fremprovosere respons fra ukrainske sikkerhetsstyrker og regulære hæravdelinger fra det ukrainske forsvaret. Ut fra dette håper Putin-Russland så å kunne gi seg selv et slags alibi til å rykke inn i Ukraina med større styrker for å “stabilisere situasjonen”.

Tre passasjerer i en minibuss ble såret i et skuddoverfall i forstaden Mykhailivska Rubezhivka – i utkanten av hovedstaden Kiev mandag morgen (28. april). Overfallsmennene kjørte i tre kjøretøy uten skilt, og stanset minbussen før skytingen begynte, i følge stedlige sikkerhetsmyndigheter.

Flere terroraksjoner ventes

Det er også ventet at flere gisler blir tatt med det første, etter at både journalister og en gruppe fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) fortsatt holdes av den anonymiserte militsstyrken som sorterer under den militære russiske etterretningstjenesten, GRU. I morgentimene tirsdag er det i følge ukrianske sikkerhetsmyndigheter sterke tegn på at noen vil forsøke å spre frykt og uro også inne i den ukrainske hovedstanden Kiev.

 

I løpet av ettermiddagen eller kvelden kommer EU til å offentliggjøre en ny liste på selskaper og personer som skal sanksjoneres. Faren for at Vladimir Putin har tatt høyde for akkurat det er tilstede. Spenningen i store deler av Europa går nå opp. Norske medier er fortsatt uhyre sparsomme med nyhetsoppslag og ikke minst bakgrunnsstoff om den alvorlige konflikten.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her