Oslo: Etniske nordmenn blir utsatt for rasistisk vold i sitt eget hjemland

Her er historien til en mann vi har valgt å kalle «Svein». Han er nå i trettiårene og sliter med post-traumatisk stressyndrom (PTSD). Svein vokste opp i Groruddalen på østkanten av Oslo, og forteller fra sin egen erfaring om hvordan norske gutter utsettes for rasistisk motivert trakassering i form av ran, trusler og grov vold fra klaner av innvandrere.

Svein forteller hvordan han har blitt vant til å leve i konstant «beredskapsmodus», klar til kamp om noe skulle skje. Årsaken til dette er at Svein lider av PTSD, noe som i sin tur skriver seg tilbake til all volden han ble utsatt for under oppveksten fra innvandrerungdom.
– Volden begynte rundt tusenårsskiftet, rundt 1999-2000, også gikk det ganske heftig for seg frem til 2003, da jeg begynte på videregående. De siste årene på barneskolen og ungdomsskolen var det mye. Jeg ble ranet, slått ned og overfalt. I løpet av en periode på fire år ble jeg utsatt for et ti-tyvetalls voldsepisoder, sier Svein.

Tendensen har vært at rasisme rapporteres i media hovedsaklig når det er etniske nordmenn som trakasserer innvandrere. Dersom det er motsatt, hvor innvandrere har trakassert nordmenn, har det enten vært musestille i media, eller media gjemmer vekk gjerningsmennenes opprinnelige etnisitet ved å omtale de som «norske statsborgere».

I dag lider Svein av symptomene fra PTSD, og går jevnlig til psykolog som følge av det. Han forteller at dette er skjebnen til mange etnisk norske gutter som har vokst opp i like innvandrertette strøk som han selv.

– Mine venner med innvandrerbakgrunn bad meg ofte om å gå sammen med dem, så jeg skulle unngå å få juling. Det var nemlig tryggere for etnisk norske gutter å bli sett med innvandrere. Da kunne bråkmakerne heller ikke påstå at man brukte vold fordi nordmannen var rasistisk, forteller Svein.

Svein forteller om hvordan man som etnisk norsk kan bli utsatt for trakassering fra ungdomsgjenger bestående av innvandrere. Gjengene kan bli trigget ved at man ser de i øynene på «gal måte», eller om man ikke hilser i det hele tatt. Eller om man bare går litt for rakrygget. Gjengene kan lett føle at de ikke får nok respekt, og de vil da typisk true deg til å gjøre visse ting.

– Da blir du kanskje først truet til å stjele røyk eller brus på butikken. Ellers får du knyttneveslag. De kan be om å «låne» telefonen din, og bruker den til å ringe med til kontantkortet er tomt. Sier du noe «feil» blir du slått ned. Det er i varierende grad norske gutter opplever dette på østkanten. Det er jo veldig segregert, også på Stovner. Man har hussoner og blokksoner. I boligfeltene med hus lever det mange nordmenn, og i blokkene bor utlendingene, og de har hver sine skoler, forteller Svein.

Svein beskriver ulike voldsepisoder, blant annet en episode ute i en hage hvor han ble truet med ishakke og batangakniv plassert mot strupen. På spørsmål om hvordan hans foreldre stilte seg til ting som dette, svarer han:
«Mamma ville flytte til Nord-Norge, der hun har slekt. Men ikke min far, så vi gikk til politiet, som startet megling. De påbegynte en samtalerunde. Jeg husker at jeg satt på stasjonen og så at de forskjellige guttene ble tatt inn for samtaler. Flere av guttene som slo meg i den hagen og på gata var der. Noen av foreldrene stilte opp, men for pakistanerne var det ofte brødrene som troppet opp. Dette var kjente gangstere fra lokalmiljøet.»

Han forteller at politiet ikke hjalp ham ut av trakasseriet, men snarere bare så ham som like skyldig som overgriperne hans. Til slutt ble han innesluttet, stengte seg inne og lot være å snakke med foreldrene om volden han opplevde. Han forakter måten norske foreldre ber barna sine løse konflikter på, med ord, mens innvandrerforeldre instruerer sine barn i å bruke vold.
– Snakk med en voksen, ikke slå, løs problemer med ord. Det er mantraet norske foreldre lærer barna sine om konfliktløsning. Det gir deg et handikap på gata på østkanten. Alle jeg kjenner med muslimsk bakgrunn har blitt slått hjemme siden de var små. De lærer seg å slåss på en brutal måte fra de er barn. Selv om du som norsk gutt lærer deg å slåss i 12-årsalderen har du ikke en sjanse. De lager kebab av deg, sier Svein.

Svein mener at den norske metodikken får norske gutter til å framstå som servil og svak i forhold til innvandrer-guttene. Innvandrerne tyr gjerne til uprovosert vold, siden dette også gjør de akseptert innad i sitt eget miljø. De etnisk norske forsøker å snakke seg ut av situasjonen, og med dette framstår som svakelige. Dette er noe han mener avler en forakt for norsk kultur blant de norske guttene. Allikevel var ikke all julingen det verste, ifølge Svein.
– Det verste var å få skylden, å ikke bli trodd, og å bli mistenkeliggjort, sier han avslutningsvis.

Kilde: Bygger på en artikkel fra Resett.

Hjelp oss å lage EKTE nyheter til folket! Ethvert beløp – stort eller lite – hjelper oss å holde driften i gang:

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

Hjelp oss å lage EKTE nyheter til folket! Ethvert beløp – stort eller lite – hjelper oss å holde driften i gang:

kr.
Velg betalingsmåte
Kontakt opplysninger

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her