Presset Norge til krigsdeltakelse

0
0

USA drev en hemmelig påvirkningskampanje for å trekke Norge dypere inn i Afghanistan-krigen, ifølge til nå ukjente WikiLeaks-dokumenter.

Dette skriver frilansjournalisten Eirik Vold i Ny Tid.

Avsløringene:

Konfidensielle dokumenter fra USAs ambassade i Norge viser at USAs diplomater gjennomførte en omfattende påvirkningskampanje overfor norske myndigheter og opinion for å øke norsk krigsdeltakelse i Afghanistan.
Diplomatene vedgikk at desinformasjon og hemmelighold var nødvendig for å få Norges befolkning til å støtte krigen. Det var viktig å holde påvirkningskampanjen skjult for norsk opinion.
Spesielt viktig var det å sørge for at nordmenn fortsatte å tro at det norske bidraget var sivilt og humanitært, samtidig som man presset på for å utvide den militære innsatsen.
Amerikanerne anså Norge som en «vippenasjon»: Norge måtte dras med i krigen for å få andre europeiske land til å komme etter.
USA fryktet at fredstilhengerne i SV ville stå i veien for målet om økt norsk krigsinnsats.
Artikkelen til Vold bør leses i sin helhet, for den er veldokumentert, avslørende og grundig. Les den her.

Endene som stilte seg på rekke

De lekkede dokumentene viser at USAs regjering vurderte det slik at SV ville ha kunnet stoppe krigsinnsatsen, fordi amerikanerne trodde at Jens Stoltenberg ikke ville latt sin regjering gå i oppløsning for å sikre en krigsdeltakelse:

«IFØLGE MOD [DET NORSKE FORSVARSDEPARTEMENTET] VAR EN AV ENDENE SOM ALLEREDE HADDE STILT SEG PÅ REKKE, UTENRIKSMINISTER JONAS STØRE. DEN VIRKELIGE UTFORDRINGEN AV STRØM ERICHSEN [SIC] OG STØRES KOMBINERTE VEKT VIL KOMME FRA JUNIORREGJERINGSPARTNER/FREDSTILHENGERNE/AFGHANISTAN-SKEPTIKERNE I SOSIALISTISK VENSTREPARTI (SV). NORGES NÅVÆRENDE AFGHANISTAN-UTPLASSERING ER BITRE PILLER Å SVELGE FOR SV, OG DET Å STØTTE ISAF MED SOF [SPECIAL OPERATIONS FORCES] KAN VÆRE FOR MYE FOR SV. ET AV STATSMINISTER JENS STOLTENBERGS HOVEDMÅL HAR VÆRT Å HOLDE SIN REGJERINGSKOALISJON SAMMEN. OM SV IKKE KAN MOBBES TIL Å GÅ MED PÅ SOF-UTPLASSERING TIL ISAF, VIL IKKE STOLTENBERG LA SIN KOALISJON FALLE FRA HVERANDRE FOR Å STØTTE PLANENE TIL SINE FORSVARS- OG UTENRIKSMINISTRE OM Å GJENNOMFØRE UTPLASSERINGEN.»

Dette dokumentet kan leses i original her.

Kommentar:

Det samme var antakelig tilfelle i forbindelse med krigen mot Syria. Hadde SV sagt nei, ville ikke Stoltenberg ha kunnet ture fram som han gjorde og satt Norge i spissen for bombinga av Libya.

Source: http://steigan.no/ | Foto: The Armed Forces

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

kr.
Kontakt opplysninger

Kredittkort opplysninger
Denne betalingen er sikret og kryptert via SSL

Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig Donations

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR