Putin: Vi skal “fullstendig eliminere” terroristene

Vladimir Putin har gått inn i kaldkrigsmodus, og akkurat dette vil også påvirke hans disposisjoner i forhold til import av norsk fersklaks og oppdrettsørret. Han vil trolig komme med innspill som kan løsne flokene på russisk side. Det kan blant annet handle om priser de fleste trodde var ferdigforhandlet. På den andre siden av bordet sitter stadig russiske mafiakarteller med forgreninger opp til Putins kontorer i Kreml.

-Vi skal lede en sikker, tøff og konsistent kamp mot terroristene inntil de er fullstendig eliminert, sa Vladimir Putin i sin improviserte nyttårtale til befolkningen 31. desember. Etter alt å dømme har Putin lagt bort den mer forbredte, tradisjonelle, forhåndsredigerte talen, for å adressere et langt hardere og direkte språk, knyttet til terroraksjonene i de sørlige delene av byen Volgograd sør i Russland.

Vladimir Putin dukket plutselig opp i sine lojale russiske medier nyttårsaften fra Khabarovsk, i det fjerne (russiske) østen, der det på ettersommeren ble etablert et større krisesenter for titusenvis av russere etter en katastrofal flom. Regioner som  Kamtsjatka, Magadan og Tsjukotka fikk imidlertid se og høre den snille versjonen av Putins nyttårstale, som ble spilt inn i Moskva før terrorangrepene i Volgograd.

Putin står ikke spesielt sterkt i provinsene øst for Ural, og hans tydelige nærvær og opptreden i denne fjerne delen av Russland er et klart politisk grep, for å sikre mer støtte til det oppløpet som nå kommer, knappe seks uker før Vinter-OL i Sorchi. Nå gjelder det nemlig å samle politisk støtte, foran et oppgjør med alle og enhver som defineres som terrorist.

Den sørlige regionen av Russland har sterkt preg av indre konflikter mellom Putin-lojale oligarker, klanledere  og mafiabosser på den ene siden, og separatister, tjetjenere og islamister på den andre siden. Hele denne regionen har flere hundreårige tradisjoner for særdeles brutal krigføringer og indre feider, der hodene stadig har rullet. Det dreier seg om en randsone der Sovjetunionens relative oppløsning gav mindre kontroll. Nå vil dette bildet endre seg, etter at Vladimir Putins stab organiserer en ny organisasjonsmodell som langt på vei minner om Sovjet. At han også ønsker å stramme grepet om den andre delen av Russland som ligger øst for Uralfjellene har han ikke lagt skjul på. Hans stedsvalg for nyttårstalen er i så henseende et signal om nettopp det.

Om få dager kommer vi til å se russiske styrker slå brutalt til i høylandet i Dagestan og i andre høyland i Kaukasus; kanskje også i Tjetjenia. Det siste har nemlig avlet flere tusen “sorte enker”, hvorav flere har mye å hevne. For enkelhets skyld kalles de alle islamister og terrorister, mens det egentlig er en voldsspiral Putin ikke vil lykkes i å stanse, aller minst før OL i Sorchi.

Sikrer seg støtte i egen befolkning

Erfaringene fra Tjetjenia viser ikke bare at Putin sikrer seg mer politisk støtte gjennom særdeles brutale aksjoner mot tjetjenere og andre i kaukasisk landskap, men også at det nesten uten unntak dreier seg om særdeles brutale aksjoner, der hele byer og landsbyer utslettes. Samtidig vil Putin bruke det hele som alibi for å utvide budsjettrammene, sentralisere og bygge opp de indre sikkerhetsapparatetene rundt seg selv, i et alt annet enn demokratisk regime. Selv om fasadene holdes utad gjennom OL i Sorchi.

Mye av det politiske maktgrunnlaget for Vladimir Putin ble sikret gjennom grusomme aksjoner i Tjetjenia ved inngangen til tusenårsskiftet. Samtidig har det blitt slått ned på politisk opposisjon, gjennom likvideringer. Så langt er nærmere 400 personer drept, som alle har det til felles at de har vært regimekritiske journalister, bloggere, forfattere og andre.

Når Vladimir Putin ønsker godt nytt år, gjelder det ikke alle. Det viser allerede den politiske historien om og rundt den samme Putin, og det vil dessverre komme flere eksempler i løpet av få dager inn i det nye året.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her