Rundt 80 eritreere er avslørt for juks med asylsøknaden, men kun én er returnert til hjemlandet

190

Rundt regnet 80 asylsøkere har blitt undersøkt nærmere av UDI, og blitt avslørt for fusk med hensyn til deres egen identitet. I fortsettelsen ønsker UDI å sjekke om flyktninger fra Eritrea deltar i arrangementer her til lands, hvor de støtter regimet de hevder å ha flyktet fra. For cirka to uker siden rapporterte NRK om norsk-eritreere i Oslo som feiret innføringen av en viss nasjonaltjeneste i deres afrikanske hjemland. Det skal nemlig være den samme nasjonaltjenesten som gjør at eritreere flykter som asylsøkere i tusentalls fra hjemlandet – til blant annet Norge. Ifølge NRKs informanter i det eritreiske miljøet, skal flere feirende personer identifisert på fotografier ha fått asyl i Norge i løpet av de siste 10-15 årene.

Kun én av de nevnte 80 avslørte juksemakerne har til nå blitt returnert til hjemlandet. Det har altså vist seg så godt som umulig å tvangsreturnere personer til Eritrea – selv om de har blitt avslørt i juks med asylsøknaden her til lands.
– Dette området, altså både Eritrea og Etiopia, er et av de områdene hvor det er vanskeligst for politiet å tvangsreturnere mennesker, sier Frode Forfang, direktør i UDI til NRK.

Så hvilke konsekvenser eventuelle framtidige avsløringer vil få asyl-juksemakere, er vel derfor heller usikkert. Forfang understreker imidlertid at tap av oppholdstillatelse likefullt får alvorlige følger for de det måtte gjelde.
– Det innebærer jo at de mister alle de rettighetene det innebærer, som retten til å arbeide, ta utdanning og retten til sosiale ytelser.

UDI mener imidlertid å tro at blant de 80 personene som de siste årene har fått trukket sin norske oppholdstillatelse, så oppholder mange seg fortsatt i Norge.

Nå skal altså UDI undersøke forsøke å kartlegge om det finnes eritreere med asyl som støtter regimet i hjemlandet. Men dette er ikke så likefrem som man kanskje skulle tro:
– Det å finne tilstrekkelige holdepunkter for det til å faktisk kunne trekke tilbake en oppholdstillatelse, er ikke helt enkelt. Det er ikke nok bare å bli avbildet på et arrangement i regi av regimet. Det skal en god del til mer enn det, for at vi kan trekk en oppholdstillatelse, sier UDI-direktøren.

Så kan man lure på den nøyaktige årsaken til at norske myndigheter har lyktes så dårlig med å få sendt hjem eritreerne uten oppholdstillatelse. Utfra uttalelsene å bedømme later det til at asylantene har stukket seg unna og gjemmer seg for norske myndigheter. I så fall burde denne saken fungere som nok en påminner om at Norge må slutte å slippe inn asylsøkere før asylsøknaden er ferdig behandlet og et vedtak foreligger. Dersom oppholdstillatelse ikke innvilges, skal disse asylsøkerne kunne hentes på kjent sted og tvangssendes hjem igjen.

Kilde: Bygget på en artikkel fra NRK

Hjelp oss å lage EKTE nyheter til folket! Ethvert beløp – stort eller lite – hjelper oss å holde driften i gang:

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

kr.
Velg betalingsmåte
Kontakt opplysninger

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her