Schengenavtalen – det viktigste verktøyet for alle terrorceller i Europa

Prominente politikere fra 12 EU-land, samt USA og Canada møttes søndag for å diskutere en endring av Schengenavtalen.

Avtalen som har som grunnprinsipp at man skal kunne reise passfritt og uten grensekontroll mellom de 27 medlemslandene, settes nå kraftig under lupen.

Tydeligst i sine uttalelser var den spanske innenriksministeren, Jorge Fernandez Diaz.

I en uttalelse gitt til avisen El Pais uttrykker han bekymring over mulighetene til fritt å bevege seg i EU og øvrige Schengen-medlemsland for jihadister.

Det er viktig å merke seg at borgere med opphav utenfor Schengen området, men som har opphold i et Schengen tilsluttet land, fritt kan ferdes til øvrige Schengen land i perioder inntil 3 måneder. Storbritannia og Irland er ikke medlemmer av Schengen. Det finnes også regelverk som muliggjør langvarig opphold i øvrige Schengen land enn der man bor for personer som er innvilget lengre opphold, f.eks asylanter.

I klartekst betyr dette at personer som er innvilget opphold i f.eks. Sverige, i følge Schengenavtalen fritt skal kunne reise til andre Schengen land, f.eks til Norge.

Foreslåtte tiltak, slike som økt grensekontroll og overvåkning skal diskutere på det kommende EU-toppmøtet den 12. februar.

Det blir å håpe at Norge som Schengen medlem, vil få mulighet til å delta på møtet.

Om ikke en slik invitasjon foreligger, bør avtalen sies opp for Norges vedkommende snarest mulig?

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her