Sentral ukrainsk TV-stasjon inntatt av milits

0
0

Først tok sivilkledde demonstranter seg inn i bygningen for den statlige TV-stasjonen "Kanal 27" (se foto) i byen Donetsk i Øst-Ukraina. Denne regionen (regionene er kalt "oblast") har over 4 milioner innbyggere. Deretter stormet 30 små, grønnkledde menn inn med russiske våpen og utstyr for "å gjenopprette kontroll", men slik at det ble orden og politisk "kontroll" også med sendingene..

Nå når Vladimir Putins håndlangere skal propagandere for "Folkeavstemning" a la Krim den 11. mai, er det behov for å kringkaste akkurat det, og samtidig sette både premisser, rammer og opplegg rent teknisk og retorisk, og helt samtidig propagandere for et oppbrudd i regionen - og en sammenslutning med Russland. Da passer det med full kontroll over kringkastingsvirksomheten.

På toppen av dette er det et kraftig telekommunikasjonssenter i samme bygning, som nå blir delvis klipt i biter, også dette på linje med opplegget på Krim. Etter at demonstrantene hadde skapt tilstrekkelig kaos, kom altså plutselig et 30 talls små grønne menn med russiske maskinpistoler stormene inn for "å gjenopprette ro og orden," slik Vladimir Putin og hans etterretningstjenester til enhver tid definerer denne frasen.

Milits-gruppe ble organisert i Kharkiv

Den anonyme militsen som stormet den strategiske kringkastingsstasjonen hadde sitt utgangspunkt i Kharkiv, i følge ukrainske medier. Veldig mye av det som foregår i Ukraina er et slags politisk og militært teater, for å gi gjentatte russisk-regiserte overgrep en slags legitimitet utad. Det er i dagene som kommer ventet flere provokasjoner; blant dem kommer det trolig forsøk på å aktivisere høyreekstremister som nå lader opp sammen med andre ekstremister, for å spille på polarisreingen og kaoset som kan følge med. Dersom Putins utsendinger lykkes i å provosere ukrainske ekstremister og nynazister til å aksjonere, gir det ytterligere et skimmer av legitimitet i den massive propagandaen som nå kjøres i gjentatte forsøk på å stigmatisere den frie delen av det vestlige ukraina som ikke noe annet enn et reir for nynazister og relaterte ekstremister. Også dette helt i tråd med Stalins retorikk, men han hadde harde realiteter å vise til, siden såvidt mange ukrainere faktisk sympatiserte med Hitler. Trolig også i en polarisert hverdag der alternativet var Hitlers rival og senere allierte, Stalin. I dag er det ikke riktig å hevde at nynazister har reell innflytelse i den ukrainske regjeringen, selv om ultranasjonalister utgjør en del av det politiske bildet. Noe som selvsagt blir mer synlig i en situasjon der ukrainere flest føler seg truet, med betydelige avmaktsfølelse.

Mandag 28. mai kommer det en ytterligere opptrapping av konflikten. Vladimir Putin vil blant annet skylde på tiltagende, vestlige sanksjoner og "trusler" mot den russisk-talende delen av befolkningen, særlig i Donetsk-regionen i øst. Provokasjonene kommer nok til å ha høy prioritet i dagene fremover, samtidig som faren for kidnappinger øker: Flere russere fra den militære etterretningstjenesten GRU og den sivile FSB er arresterte av ukrainsk sikkerhetstjeneste, og behovet for pressmidler for å utveksle dem er stort.

Nå gjelder det for Putin å få styrker fra den regulære ukrainske hæren til å aksjonere, slik at Putins egne styrker kan rykke inn for -"å gjenopprette ro og orden", og for å "beskytte den truede befolkningen" - med en egen "fredsstyrke". Ut på ettermiddagen, mandag 28. april, vil det trolig komme nye angrep på militærdepoter og bygninger av strategisk betydning.

 

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR