Sikkerhetssvikt: Nord-Norge mørklagt fredag kveld

På grunn av en liten feil i et stort, men uhyre sårbart sentralnett i Ofoten ble strømforsyningen i store deler av Nord-Norge rammet fredag kveld, skriver avisen Nordlys.

Både i Alta, Harstad og Narvik var det fortsatt etter kl. 18.00 fredag store problemer med strømforsyningen. Også i Nord-Troms er strømmen gått. Nordreisa er helt svart.
I Tromsø gikk strømmen i en halvtimes tid. Like før klokken 17.30 kunne Troms Kraft melde at strømmen var tilbake i de berørte områdene der, trolig som følge av midlertidig omlegging av strømleveranser.

– Vi har hatt strømbrudd i to bydeler i Tromsø by, Kvaløya og Tromsdalen. Vi har ikke funnet noen feil på vårt nett, sier kommunikasjonssjef i Troms Kraft, Lena Glosemeyer Fangel til VG.

At strømmen blir borte i så store områder av Nord-Norge på grunn av en liten feil i en trafostasjon i Ofoten avslører en sårbarhet som både forsvaret og øvrige sikkerhetsmyndigheter nok har merket seg. Etter at det meste av strømforsyning er digitalisert, er kradftselskapene også sårbare for sabotasje knyttet til hacking.

Kraftselskaper en rekke steder i Troms arbeider fredag kveld for å brekke om strømforsyningen slik at de mørklagte områdene kan få mildertidig forsyning til feilen eller feilene er funnet. Sikkert er det at det meste av feil er knyttet til sentralnettet i Ofoten, og at det mest sannsynlig kan knyttes til en eneste trafostasjon.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her