Siv Jensen og Sylvi Listhaug bedyrer at de ønsker å bli kvitt Krekar så fort som overhode mulig

24

Sist mandag mottok Krekar en italiensk dom på 12 års fengsel for å ha planlagt terror. FrP-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug har uttalt at de gjerne ser mulla Krekar bli sendt til Italia så snart som mulig. En venn av Krekar, opprinnelig irakisk statsborger, fikk syv og et halvt års fengsel i samme sak. Denne mannen fikk innvilget norsk statsborgerskap i 2018, og har per i dag dobbelt statsborgerskap. Det norske statsborgerskapet ble innvilget mens han var terrortiltalt, noe som var brudd på det norske reglementet. Dette kunne satt sikkerheten til landet og dets borgere i fare.

Hendelsen har satt mange politikersinn i kok, og FrP-toppene Listhaug og Jensen sier det er en hån mot alle nordmenn at Krekars venn fikk norsk statsborgerskap under slike omstendigheter. Verken Jensen eller Listhaug legger skjul på at de er rystet over at dette kunne skje.
Det er helt forkastelig at han har fått norsk statsborgerskap. Det er en hån mot alle oss som har norsk statsborgerskap, at slike personer har fått det, sier Listhaug.

Listhaug legger til at lovene må endres såfremt det skulle vise seg at irakeren – som nå er bosatt i Buskerud – fikk statsborgerskap i Norge på gyldig grunnlag.
Statsborgerskap i Norge skal henge høyt og det skal man få når man har god grunn til å få det. I flere regjeringsplattformer har vi vært opptatt av å stramme inn på regelverket for statsborgerskap. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) har bedt om full gjennomgang fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Så får vi satse på at det blir ryddet fort opp, sier Siv Jensen.

Når det kommer til Krekar og situasjonen rundt ham, har FrP-lederen følgende kommentar:
– Det ligger et gyldig utleveringsvedtak på Krekar og han er ikke norsk statsborger. Det er ingen hemmelighet hva Frp mener om Krekar. Vi blander oss ikke inn i domstolsbehandlingen, men det blir applaus hvis påtalemakten kommer til at han kan utleveres.

Listhaug kommenterer dette som følger:
– Vi ønsker å bli kvitt den mannen så fort som overhodet mulig, hvis vi får muligheten til å sende ham til Italia. Hvis påtalemyndigheten kommer til at det er grunnlag for å vise ham ut, skal vi sørge for det: Får vi mulighet til å sende ham til Italia, vil vi være opptatt av å få ham meget raskt sørover.

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling kommenterer FrP-toppenes utspill slik:
Det er for så vidt godt at vi har politikere som har et så lavt nivå på sitt politiske håndverk at de røper seg så til de grader som Jensen og Listhaug gjør.

Meling fortsetter:
Dette er gode uttalelser til å ha med seg når man skal vurdere habilitet til slutt, og uttalelsene styrker mistanken om at dette er et politisk spill.
Forkastelig.

Meling later til å mene at terrorsaken i Italia er en «ikke-sak». Han omtaler også det innvilgede statsborgerskapet som «beleilig», slik at norske myndigheter skal slippe utlevere denne mannen.
Det er mer nærliggende å tro at det er politisk vilje bak vedtaket om å gi norsk statsborgerskap til en mann, slik at man slipper å ofre flere uskyldige mennesker for å bli kvitt mulla Krekar i noe som aldri har vært en terrorsak i Italia og som har noe med Norge å gjøre, sier Meling.

Han legger til:
– Og jeg skulle gjerne visst hvorfor en regjering vil gi fra seg suverenitet og mene at det er Italia som skal etterforske, tiltale og dømme forhold som eventuelt er begått i et rom på Kongsvinger fengsel av en mann som har vært under norsk politi og rettsvesens varetekt og vareoppsyn når handlingen ble begått
.

Kilde: MSN / VG
Foto: Viser mulla Krekar (2012) – tatt av Frida Tørring (CC BY-SA 3.0)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her