Små grønne menn dekker hele ansiktet

0
4
Nå slås motstandere av et Putin-tilknyttet Øst-Ukraina rett ned på gatene i de østlige byene. De siste meningsmålingene viser at 72% av befolkningen i denne regionen er for et uavhengig og forent Ukraina (med brodd mot Putin).

Mens noen stadig føler trang til å dekke hele ansiktet som milits og voldsmenn, får opponenter dekket hele ansiktet av blod. Nå hardner konfliktbildet til i Øst-Ukraina.

Stadige avsløringer av identitetene til de såkalte "små grønne menn" i den irregulære militsen i Øst-Ukraina har bidratt til at en rekke personer i militsen nå dekker hele ansiktet, og nå også også øynene. De anonymiserte styrkene som nå i stort tempo dirigeres mot ulike mål av den militære russiske etterretningstjenesten,  GRU, sliter: Etter at en kombinasjon av sosiale medier, høyoppløselige, digitale fotos og sinnrike ukrainske sikkerhetsopplegg identifiseres stadig det personellet som er mest aktivtog koordinerer de svært voldelige aksjonene. Nå risikerer den enkelte aktør bl.a. å bli stilt for internasjonale folkerettsdomstoler i ettertid.

Mandag ble en ny liste med navn på personer og bedrifter rundt Vladimir Putin offentliggjort: Nå lammes det som er av vestlige konti for den nærmeste klanen rundt Putin. Bare det at lederen for selskapet Rosneft er satt på sanksjonslisten er alene nok til å skape betydelig turbulens i russisk økonomi. Gigantiske summer blir frosset der de er, stor usikkerhet skapes i markeder der russerne er inne. Dimensjonene i dette kan ilustreres ved de enorme russiske gassforsyningene til Vest-Europa, der land som Finland er i et 100% avhengighetsforhold. Verdens aluminiumsinstri er langt på vei i hendene på russisk mafia, direkte og indirekte. Nå korker det seg til, og prisen Putin nå betaler for sitt ukrainske eventyr står ikke i forhold til det han måtte vinne på å sikre sge Øst-Ukraina og Krim.

Oleg Zhelnakov (53) deltok på en demonstrasjon for et fritt og samlet Ukraina i byen Kostyantynivka. Han ble brutalt slått i hodet av den paramilitære militsen i området.
Oleg Zhelnakov (53) deltok på en demonstrasjon for et fritt og samlet Ukraina i byen Kostyantynivka, mandag 28. april. Han ble brutalt slått i hodet av den paramilitære militsen i området.

GRU har lenge før invasjonen på Krim og infiltrasjonene i det østlige Ukraina, bygd opp et støtteapparat bestående av veteraner fra russiske og tidligere ukrainske avdelinger, med erfaringer fra Tjetjenia, Gerorgia (2007) og Syria. Noen skal sikre viktige veier, etablere veisperringer, sabotere kommunikasjonssentra, holde vakt ved allerede inntatte offentlige bygninger, mindre flyplasser som er tatt osv. Egne celler har mer følsomme oppdrag, knyttet til kidnappinger, bomber, snikskyttere, rekognoseringer m.m. Faren for at terror-celler fra disse styrkene har fått spesialoppdrag knyttet til det å drepe topp-politikere i Ukraina, for på denne måten å forstyrre presidentvalget 25. mai ytterligere - er overhengende.

De anonyme grønnen mennene som nå herjer i byene i det østlige Ukraina har fått  utdelt rakettkastere av typen RPG 30 de siste dagene. Noe som har sammenheng med at ukrainske sikkerhetsstyrker er på vei inn i området. Men rakettkasterne kan også brukes mot sivile kjøretøy, som busser og annet.
De anonyme grønnen mennene som nå herjer i byene i det østlige Ukraina har fått utdelt rakettkastere av typen RPG 30 de siste dagene. Noe som har sammenheng med at ukrainske sikkerhetsstyrker er på vei inn i området. Men rakettkasterne kan også brukes mot sivile kjøretøy, som busser og annet.

Men altså, utviklingen har fått preg av tekniske problemer. Observatører har pekt på problemer som syne så ha oppstått i forbindelse med identifisering og gjenkjenning av enkeltpersoner som er med i den irrgulære militsen. Samtidig har heller ikke GRUs apparat tette skott: Vedvarende korrupsjon, sviktende lojalitet, lang distanse til ledere i Moskva, psykososiale og post-traumatiske lidelser av ulik art, rivaliserende mafiekarteller på Krim, i sørlige Russland og i Øst-Ukraina, samt ekstrem voldsmentalitet - gir liten dynamikk. Nå stikker små grønne menn av fra barrikader og kontrollposter, og operativt sett er det nå for glissent på barrikadene til at den Putin-støttede anonymiserte militsen kan stå i mot ukrainske sikkerhetsstyrker. Avhør har vist at noen av de små grønne menn har blitt like redde sine egne ledere som de er redde for hva som kan skje i møte med ukrainske sikkerhetsstyrker. Siden disse styrkene til nå har kjørt rundt i pansrede personellkjøretøyer har utallige militsgrupper de siste to dagene fått utdelt rekylfrie rakettkastere.

Nå slås motstandere av et Putin-tilknyttet Øst-Ukraina rett ned på gatene i de østlige byene. De siste meningsmålingene viser at 72% av befolkningen i denne regionen er for et uavhengig og forent Ukraina (med brodd mot Putin).
Nå slås motstandere av et Putin-tilknyttet Øst-Ukraina rett ned på gatene i de østlige byene. De siste meningsmålingene viser at 72% av befolkningen i denne regionen er for et uavhengig og forent Ukraina (med brodd mot Putin).

Nå er de russiske regissørene avhengige av å bruke sivile som skjold - foran barrikadene, i den hensikt å beskytte den væpnede militsen. Stadig nye demonstrasjoner med sivile i direkte tilknytning til strategiske mål militsen selv befinner seg på, eller ønsker å innta, danner etter hvert et mønster. Dette er forøvrig et kjente scenarier fra russiske spesialstyrkers oppsett og øvelser helt tilbake til 1970-tallet. Om de anonyme, små, grønne menn tar seg bedre fram i skumringen med hele ansiktet dekket av et svart tørkle, se det gjenstår å se. I den grad de selv ser.

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR