Stadig flere spetsnaz-soldater pågripes i østlige Ukraina

Ukrainske myndigheter hevder å ha solide bevis for at den militære russiske etterretningstjenesten GRU både koordinerer og gir instrukser til den væpnede militsen som nå har inntatt politistasjoner og offentlige kontorer i det østlige Ukraina. Flere russiske spetsnaz-soldater og agenter er allerede pågrepet, og tatt inn til lange avhør hos den ukrainske etterretningstjenesten. Etter hvert synes bakmenn å streve med forsyninger til militsen som befinner seg på politistasjoner og i offentlige bygninger i byer som Kramatorsk, Mariupol og Krasny Liman. Mandag ettermiddag ble personell i flere lokale administrasjonsbygninger i den ukraninske grensebyen Luhansk eskortert ut av sine kontorer, uten videre forklaringer, forteller ukrainske medier.

Det amerikanske utenriksdepartementet har kommet med nok en tipunkts, kraftig imøtegåelse av den massive russiske propagandaen som nå sirkulerer i mediene om Ukraina. Her tilbakevises påstanden om at gjengene som nå går rundt med hvert sitt kalashnikov-gevær har noen bred folkelig støtte. En meningsmåling utført av International Republican Institute poll som ble presentert  5. april  viste at hele 74 present av den russisk-språklige befolkningen i de østlige og sørlige provinsene av Ukraina svarte eksplisitt at “- ikke er under press eller føler seg truet på grunn av sitt språk”.

Amerikansk UD viser ellers til at en betydlig majoritet av innbyggerne i Donesk-provinsen (67%) i en meningsmåling i slutten av mars har sagt at de ønsker å leve i en forent Ukraina, og har avvist å bli knyttet til Russland. Denne meningsmålingen ble utført av den Donesk-baserte Institute of Social Research and Policy Analyses.

 

Intet tyder på at den Kreml-vennlige militsen akter å fjerne seg frivillig. Fristen for akkurat det gikk ut kl. 09.00 mandag. Dette er et tegn på at bakmenn i Russland ønsker å eskalere konflikten slik at begrepet “borgerkrig” kan hempes inn i den massive russiske propaganda-kampanjen som nå pågår i utallige medier. Forsøket på å gi opptøyene i de østlige provinsene av Ukraina et folkelig preg har sviktet: Folkemassene holder seg unna. Men det gjør neppe de russiske styrkene på den russiske siden av grensen. Noen mil fra grensen inne i Russland står en rekke kamphelikoptre klare, fullastet med raketter og ammunisjon. I tillegg er det utallige stridsvogner, mindre lastebiler og pansrede personellkjøretøy på grensen. Over 40 000 russiske soldater er også på grensen. Alle er klare til å rykke inn i Ukraina på kort varsel. Blant dem er et stort antall spesialstyrker som er underlagt den russiske etterretningstjenesten, GRU.

Tipunktslisten fra det amerikanske utenriksdepartementet som imøtegår den russiske propagandaen kan du lese HER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her