Stortingsansatt oppsagt etter kritikk av Eskil Pedersen

Mandag kveld serverte en mann i 40-åra, som jobber som referent i Stortinget, en lang tirade mot Eskil Pedersens på sin Facebook-profil. «Pedersens feige og egoistiske opptreden, som sannsynligvis kostet flere unge AUF-ere livet, skal av Arbeiderpartiet dekkes over for enhver pris» Mannen som er tilkallingshjelp som referent i Stortinget, mener Eskil Pedersens flukt med MS Thorbjørn er “barneofring” og konkluderer slik: «Eskil Pedersen fortjener et liv i skam».

Referentens engasjement gjelder fra april i år til oktober, men Stortingets personalsjef og fungerende direktør Bård Knutzen sier nå til Dagbladet at det er uaktuelt å gi ham flere oppdrag, da utsagnet på Facebook skal være brudd på Stortingets retningslinjer, selv om det der er fremsatt i privat sammenheng.

Diskusjonene rundt AUF-leder Eskil Pedersens flukt med MS Thorbjørn, i en tidligere svensk militærbåt med stålskrog, er fortsatt ikke over. Båten er 17 meter lang, kan ta 50 voksne passasjerer, og er et tidligere militært landgangsfartøy med høye gavler, tidligere brukt av svenske marinejegere. Dette var den eneste båten som i en tidlig og kritisk fase kunne ha blitt satt inn i redningsarbeidet, og også kunnet hjulpet politiet over til øya på et tidligere tidspunkt. Men AUF-lederen tok sammen med skipper Jon Olsen og seks andre den store båten langt nord i Tyrifjorden. Arbeiderpartiets ledere og medienettverk har i ettertid lagt lokk på denne saken.

Professor Toril Moi skrev dette i Dagens Næringsliv, 22. september 2012:

“Det er ingen løsning å feie debatten om hva som skjedde da MS «Thorbjørn» forlot Utøya under teppet. Det kommer bare til å skape en verkebyll som aldri blir leget”.

Fritt Ord-prisvinner Sarah Sameh Rasmussen skrev følgende i Aftenposten 19. september 2012:

 “At Eskil Pedersen var på øya som ble rammet av en katastrofe gjør ham ikke hellig. Ta ham ned på den politiske bakken og la ham selv ta ansvar og svare for seg. Det er mye bedre enn å slenge bannord i en seriøs debatt.”

Jon Olsen, skripper ombord på MS Thorbjørn sa det slik da han i Oslo Tingrett, 3.mai 2012, ble spurt om situasjonen da MS Thorbjørn ble tatt vekk fra Utøya:

“Det var helt dødt, helt stille på fjorden overalt….Jeg visste ikke at det ble skutt folk for fote på Utøya før jeg var midtfjords på Tyrifjorden. I tidligere politiavhør på Hønefoss politstasjon, 23. juli 2011, svaerte skipper Jon Olsen dette, etter å ha blitt spurt om han var redd ombord: “Nei..båten har..tykke stålplater i skroget. Det er en gammel militærbåt”.

Eskil Pedersens rådgiver, Lars Fjærli Hjetland (21) og Jacob Vorren (16) ble referert slik i nordmørsavisen Tidens Krav, 27.juli 2011: “Fra båten kunne de høre skuddene og hylene fra de som løp og rømte for sine liv. De fikk beskjed om å legge seg ned på dørken.”

«Pedersens feige og egoistiske opptreden, som sannsynligvis kostet flere unge AUF-ere livet, skal av Arbeiderpartiet dekkes over for enhver pris», skriver den nå oppsagte stortingsreferenten, som på sin Facebookside har uttalt seg kritisk til MS Thorbjørns flukt nordover i Tyrifjordenden, den dramatiske dagen, 22. juli 2011. Dagbladet skriver 31. juli følgende, til Eskil Pedersens forsvar:

“Flere medier har omtalt hendelsesforløpet da AUF-lederen og åtte andre reddet livet 22. juli 2011 da de flyktet med ferja M/S «Thorbjørn», etter råd fra politiet.” Politiets operatør på nødtelefonen gav Eskil Pedersen råd om å komme seg i sikkerhet, uvitende om at den samme Pedersen og den da 52-årige skipperen ombord hadde tatt seg fra Utøya i den eneste båten som kunne ha reddet ungdommer i den mest kritiske fasen.

Selv om en stortingsansatt mister jobben etter å ha uttalt seg kritisk om Eskil Pedersens flukt i Tyrfjorden, henger det fortsatt mye igjen i en noe fortrengt diskusjon om AUF-lederens reelle ansvar. Andre båtførere har nemlig blitt dømt for å forlate mennesker i nød, selv om redningstiltak ville utsette ansvarlige båtførere for fare.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her