Syria> Medisinske funn indikerer gassangrep

2
Den russiske president Vladimir Putin har store marinebaser under stadig utbygging ved havnebyen Tartus i Syria. Aktiviteten i dette området har økt de siste ukene, som er ledd i det som kan betraktes som en signifikant konflikt-opptrapping der nettopp Putin trekker i mange tråder..

Maher Assad heter mannen som trolig er ansvarlig for bruk av nervegass i dagens Syria. Han er bror til den syriske presidenten, Bashar Assad, og sees på bildet til venstre for sin president-bror. Nervegassen kan ha blitt brukt som en del av et psykologisk element for å skremme opprørerne ut av forstedene øst for Damaskus. Samtidig er det kjent at meget godt trente og utrustede spesialstyrker fra opprørne nå skal befinne seg inne i selve hovedstaden.

355 mennesker skal nå være døde etter det antatte nerve-gassangrepet 24. august, men antallet døde vil trolig stige. Blant de døde er det mange barn.

Ubekreftede israelske meldinger går på at det var 155 brigade i 4. divisjon av den syriske hæren som avfyrte en blandingsgass der nervegassen “Sarin” var en ingrediens, over en periode på ca. 40 timer fra natten til 24. august. Artillerienhetene som skjøt ut det hele befinner seg fortsatt i Kalmun-høydene sør for hovedstaden Damaskus, men deler av styrken skal nå være satt i bevegelse.

Nevnte hæravdelingen som nå er deployert ved Kalmun ledes av general Maher Assad, en yngre bror av den syriske presidenten. Utskytingen av nervegass kan med andre ord være en omhyggelig planlagt handling for å stanse de nye spesialstyrkene fra den syriske opposisjonen, som befant seg i noen av de områdene der nervegassen ble skutt. Dette skal være meget godt trente og utrustede spesialenheter – med gassmasker – som nå ringer inn den syriske presidenten og hans generaler.

Spekulasjoner går på at den syriske presidenten og hans store panserstyrker tar sge ut av hovedstaden og trekker inn i et områder med fjell og åser mellom kystbyene Larnica og Tartus, der det er utbygd store russiske marienbaser og der den alawittiske minoriteten står sterkt. Alawittene, som diktator Bashar Assads klanfamilie kommer fra, har tilhold i dette området. Sunni-muslimene er i klart flertall i Syria, og den pågående bombe-terroren i Libanon kan ha kommet som et ledd i forsøk på å splitte og polarisere shia- og sunni-muslimer, for på denne måten å svekke opposisjonsstyrkene i Syria. Med Syria i ryggen klart den palestinske frigjøringsorganisasjonen å destabilisere hele det vestorienterte Libanon i perioden mellom 1973 og 1980. Tilsvarende i Jordan i perioden 1967-1970; en prosess som kuliminerte med det som ble kjent som “Svart September”.

Presset mot Bashar Assad er stort, og han synes å ha lagt opp en indre forsvarslinje fra de østlige bydeler av hovedstaden og så skrått nordvestover, innenfor de store russiske mariehavnene mellom Larnica og Tartus. Det er også på det rene at president Vladimir Putin nå spiller høyt som støttespiller for den syriske diktaturen. Det er Putin som  mer enn noen andre blokkerer FNs Sikkerhetsråd for mer offensive tiltak i Syria.

Ubekreftede meldinger inne fra Syria går på funn og avfotografering av kapsler for nervegass, der enheter fra den syriske artilleristyrken nylig har vært.

Direktør Bart Janssens i Organisasjonen Leger Uten Grenser skriver følgende i en uttalelse om funn som er gjort i Syria: – De innrapportert symtomene på pasientene, i tillegg til epidemiologiske tegn – karakterisert ved massiv symtomer på mange pasienter samtidig, i kombinasjon med de geografiske lokalitetene pasientene kom fra og forurensning også knyttet til medisinsk personell indikerer sterkt masse-eksponering for nervegasser.

Leger Uten Grenser er imidlertid selv ikke offisielt eller fysisks tilstede i Syria. Det begynner å bli en gåte hvorfor det skal tar såvidt lang tid å få bragt på det rene om det faktisk er nervegasser som er brukt under et artilleri-angrep mot opprørere utenfor Damaskus natt til onsdag i uken som gikk. Selv israelske medier, som nok sitter nærmest til for tilgang på detaljer tar fortsatt forbehold, og viser til at alt så langt tyder på at det faktisk dreier seg om et massivt angrep med nervegass, men at det hele ikke er entydig fastlagt enda.

-Det skulle naturligvis vært forbudt for verdens farligste regimer å ha verdens farligste våpen, sier Israels president Benjamin Netanjahu til israelske medier.

I baser som dette, ikke langt fra den syriske kystbyen Tartus, skal det nå være lagret kjemiske våpen i regi av den syriske diktatoren, Bashar Assad. Det skal også være indikasjoner på at den syriske presidenten og hans lederskap trekker seg ut av hovedstaden Damaskus, til et område mellom Larnica og Tartus, der den alawittiske minoriteten som president Bashar Assad tilhører, dominerer landskapet sammen med russisk miltær-etteretning GRU og russiske marinestyrker.

Nå har det imidlertid lenge vært kjent at Bashar Assads regime har brukt nervegass i mer begrenset omfang i de pågående urolighetene, og fra israelsk side er det nettopp lagrene med nervegass i Syria som har trigget utlevering av gassmasker til israelske skolebarn de siste årene. Etter hvert som faren økte for at islamistgrupper, henholdsvis Hezbollah i Libanon og Hamas i Gasa, også kunne ha klart å få på plass raketter som kunne bære kjemiske stridshoder, har nettopp gassvern-beredskapen økt på israelsk side.  Det er er nå mer enn ti år siden israelske medier begynte å skrive om modifiserte Scud-raketter i Syria med nye stridshoder tilpasset kjemiske stridsmidler. Israelsk radio har også meldt om mulige siloer med kjemiske stridsmidler i det nordvestlige Syria, ikke langt fra den russiske marine basen i den syriske havnebyen Tartus. Også under Saddam Husseins Gulf-krig var det en periode fare for bruk av nervegass, siden Saddam brukte dette i krigen mot Iran og kurderne.

Den russiske president Vladimir Putin har store marinebaser under stadig utbygging ved havnebyen Tartus i Syria. Aktiviteten i dette området har økt de siste ukene, som er ledd i det som kan betraktes som en signifikant konflikt-opptrapping der nettopp Putin trekker i mange tråder..
Den russiske president Vladimir Putin har store marinehavner under stadig utbygging ved kystbyen Tartus i Syria. Ombord i marinefartøyene, som går til og fra, er det også russiske spesialenheter. Aktiviteten i dette området har økt betydelig de siste ukene, som er ledd i det som kan betraktes som en signifikant konflikt-opptrapping der nettopp Putin trekker i mange tråder.

En annen årsak til bruk av nervegass fra Assad-regimet kan være å fremprovosere vestlige reaksjoner, der NATO-land nærmest blir tvunget til å intervenere for å redde syrisk befolkning fra rene massakre. Etter dette vil det bli lettere for det syriske lederskapet og Putin å få gjennomslag for fredsforhandlinger gjennom FN, i et siste håp om å redde stumpene av det syriske regimet. Russland har utrustet og trent hele den syriske hæren, den syriske marinen og det syriske luftvåpen gjennom mer enn 40 år. Intet land utenfor Russland har fått så store våpenforsyninger, så mange våpen, og fått så rikelig tilgang på nyere våpen som nettopp Syria – levert fra Moskva. Nå står mye på spill, ikke bare for diktator Bashar Assad, men helt samtidig også for Putins regime.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her