Tettere samarbeid Putin – Iran

Den iranske presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, har nylig vært i Moskva på “Forum for Gass-eksporterne land”. Samtidig har det vært nye samtaler med Putin og hans stab fra Irans side, der ytterligere samarbeid om utvikling av kjernekraft ble drøftet eksplisitt. Slik Putin nå legger sine føringer bærer det hele i seg ekko fra den kalde krigens dager.

«Forhåndsforhandlingene om dette er ferdige. Det gjelder nå å få en instruks fra presidenten for at forberedende prosjektering blir sluttført, slik at vi kan gå i gang med den praktiske virksomheten.» – sa Ahmadinejad til det russiske pressebyrået RIA, mens han enda var i forhandlinger med Putin i Moskva, 2. juli.

Putin har nå i flere år bygd opp systemer for gassleveranser til Europa, som skaper en klar avhengighet av russisk gass. Ved å binde opp ytterligere avtaler med Iran er Putin implisitt i stand til å legge føringer også i forhold til verdens største reservoar av naturgass, som finnes nettopp i Iran. Ahmadinejad på sin side ønsker fortsatt russisk hjelp til å bygge atomreaktorer og atomkraftverk, og har uttrykt at Iran og Russland har “felles interesser” også på dette feltet. Iran er nemlig avhengig av russisk knowhow for videre prosjektering og utvikling.

Det vi behøver nå er instruks fra Russlands president Vladimir Putin for å komme i gang med prosjektets realisering, sa president Mahmoud Ahmadinejad, optimistisk. Putin er nå sterkt presset i Syria, der enorme summer er investert gjennom mange år i form av russisk militærmateriell og militær logistikk som favner helt ned på kompani- og eskvadronnivå i den regulære syriske hæren. Nå er diktator Bachar Assads regime i ferd med å bikke, og det liker Putin svært dårlig. Han har til nå avvist alt samarbeid med EU og USA, i forsøk på å dempe konfliktnivået i Syria. Når Putin dukker opp og flekser med musklene sammen med president Amadinejad, er det også en del av et større maktspill, der Putin selv har europeisk avhengighet av russiske gassleveranser å spille på. Akkurat det kortet er i ferd med å komme på bordet, i et modus som minner sterkt om den kalde krigen fra Kreml.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her