Tidsfrister for uttak av kjemiske våpen ryker

Mindre enn 5% av de kjemiske våpnene som skal fjernes fra Syria er hentet ut til nå, og alle tidsfrister er brutt. – Syria må umiddelbart ta nødvendige grep for å oppfylle sine forpliktelser. Dette er ikke noen rakettvitenskap. De sleper sine føtter etter seg. Vi må sørge for at de får disse føttene med seg og beveger seg fremover for å få lagrene av kjemiske våpen fram til havnene, sier Jen Psaki, en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Assad spiller for høyt?

Regimet til diktator Bashar Assad i Syria kan nå bruke forsinkelsene knyttet til uttak av våpen som et stille, indirekte pressmiddel, for å få USA og Europa til å legge mer press på opprørerne for at disse skal forholde seg roligere langs hovedveiene der de kjemiske våpene blir transportert ut til kysten. Men langs de samme veiene har Assad-regimet viktige forsyninger som kommer inn fra Middelhavet, ikke minst på russiske skip. Svikter disse forsyningene, ved at oppørere lykkes i å blokkere veiene helt eller delvis, halter også militærapparatet til Assad helt samtidig.

I denne situasjonen kan Assads regime ha fått dobbelt grunn til å klage på forstyrrelser fra opprørsstyrkene, som de så hevder forsinker uttak av kjemiske våpen. Dersom dette er spillet det legges opp til kan mye renne ut i sanden, både for Assad selv og for dem som fortsatt tror og håper at uttaket av kjemiske våpen skal gå greit i Syria.

Om Assad klorer seg fast enda noen måneder, er hans dager talte. Selv med omffattende støtte i Moskva, der de nok øyner behov for tidsspill, både for å gi mer presise, operative råd inn bak Assad, og for å lete opp Assads etterfølgere, som senere kan sparke fra på vei mot toppen i det nye Syria. Putin har nemlig forlengst restartet den kalde krigen i Midtøsten, med fare for spredning til polare farvann.

Kort sagt, nå spilles det høyt, og fallhøyden både for Bashar Assad og hans klan, og Vladimir Putin – er tilsvarende stor. Putin har igjen unngått kritisk fokus i media for sin betydelig rolle som støttespiller for Bashar Assad og hans krigsmaskineri. I  Washington knytter det seg betydelig prestisje i det å få de kjemiske våpnene ut så snart som mulig.

Forsinkelsene øker på

700 tonnene med de aller farligste kjemiske stridsmidlene som skulle ha vært ute av Syria innen 31. desember 2013. I henhold til den internasjonale avtalen skulle ytterligere 500 tonn av kategori 2 fra disse våpensystemene skulle være ute av Syria 5. februar. Ingen av tidsfristene holder, og det synes heller ikke å være noe som ligner på alternative delmål og frister, annet enn farlig venting.

Akkurat denne utviklingen var det mange på republikansk side som fryktet i USA. Samtidig er det heller ingen stemning for militære aksjoner på bakken i Syria. Hva som nå vil skje er mer åpen. Vladimir Putin, som fortsatt gir Assad-regimet ryggdekning, er for tiden opptatt med sitt gigantiske prestisjeprosjekt, kalt “OL i Sotsji”. Utviklingen og innviklingen i Syria er farget av at det dreier seg om Moskvas fremste utpost i Midtøsten gjennom 40 år, med russiske rådgivere og russiske våpensystemer på absolutt alle nivå, ned på eskvadron- og kompani-nivå. I og utenfor den syriske hovedstaden har både Hamas-islamistene i Gaza og Hezbollah i Libanon hatt mange av sine operative ledere og forbindelseskontor. Fra Syria har det blitt gjort flere forsøk på å undergrave de vestorienterte landene Jordan og Libanon. For Vladimir Putin representerer  dette en ubrutt linje, og hans fortsatte støtte til den syriske despoten Bashar Assad og hans regime må sees i lyset og skyggen av slike realiteter.

Tidsfristene et ømt punkt

Det var mange som tidlig pekte på at tidsfristene for den kompliserte operasjonen ville ryke. Bare to små uttak på til sammen 16 tonn er hentet ut. Det syriske lederskapet har gitt vekslende forklaringsbilder for forsinkelsene,  og akkurat dette støttes av russerne, til tross for at avtaler og tidsfrister er inngåtte i klare og entydige avtaler mellom USA, Russland og Syria. I det siste har det vært sikkerheten langs veiene inn til kystbyen Latakia som skal ha vært dårlig, i den grad en kan lytte til hva Assads talsmenn faktisk sier.

USA, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og FNs generalsekretær har ved gjentatte anledninger anmodet Syria om å følge opp avtalen om utlevering av kjemiske våpen, da appratet som skal hente det hele ut er på plass ved den syriske kysten, i Middelhavet.

Foto fra Syria, Roy Vega: Kamper mellom opprørere og Assad-styrker langs hovedvei sør for Damaskus.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her