Trine Skei Grande vil vedta lov mot «falske nyheter»

Kulturminister Trine Skei Grande (V) vil regulere medienes ansvar gjennom en ny lov som blant annet gjør det lettere å saksøke journalister og redaktører. Dette skriver ABC Nyheter.

Nettavisa fortsetter:

«Slik ordningen er i dag, tar Pressens Faglige Utvalg (PFU) seg av det som måtte være av klager på etikken i norsk presse. Det finnes derfor ikke noe samlet lovverk.

Nå mener Grande, som omtaler seg selv som medie- og demokratiminister, at verdens mediebilde har gjort det nødvendig å vedta en medieansvarslov, sier hun til Dagsavisen. Spredningseffekten av falske nyheter, som den seneste tiden har økt i omfang, er årsaken til at statsråden mener det er nødvendig med juridiske tiltak.

Forslaget er allerede ute på høring, og kulturministeren håper den skal løfte de journalistiske idealene og presisere journalisters og redaktørers innholdsansvar.

– Det fungerer sånn at hvis du skriver noe som bryter med de prinsippene som ligger i loven, så kan jeg gå til sak mot deg og redaktøren din, sier hun til avisen.

Med loven håper Grande å gi et kvalitetsstempel til mediene som følger det etiske regelverket. Hun vil også ha en klargjøring av redaktøransvaret for det som publiseres i kommentarfeltene.

– Vi foreslår at det skal være redaktørens ansvar å ta bort ulovlige kommentarer innen rimelig tid, sier hun.»

Venstre skal liksom være et liberalt parti, men det gjelder bare liberalisering som er til fordel for kapitalen og til skade for arbeidsfolk. Når det kommer til ytringsfrihet og pressefrihet er partiet et illiberalt og autoritært parti. Eller kanskje er kanskje Grande motivert av at hun har fått en del tyn i det siste?

Spøk til side: Her føyer regjeringa seg inn i hele den amerikanske og europeiske trenden med kamp mot ytringer, kamp mot kritisk journalistikk og kamp for statlig styring av meningsdannelsen.

I Frankrike har Emmanuel Macron fremmet en lov som skal hindre «falske nyheter». I likhet med Trine Skei Grande vil han gi regjeringa myndighet til å skille mellom rett og galt, men som Foreign Policy skriver, betyr det egentlig bare at han vil regjeringa større kontroll over mediene.

I Malaysia kan folk som sprer angivelig falske nyheter bli dømt til seks måneder i fengsel. India og Storbritannia planlegger også lover som skal forby «falske nyheter».

Theresa May i Storbritannia vil opprette en fake news unit under regjeringa, et tiltak som slaktes i Wired.

Nå har jo May sjøl ganske god erfaring med fake news, siden hun sprer dem sjøl, ikke minst i den famøse Skripal-saka. Tyskland har vedtatt en lov mot «hatkriminalitet og falske nyheter».

Typisk for alle disse regjeringene som vil forby falske nyheter er at de er helt ute av stand til å definere hva de vil forby. Og lovene inneholder ingen «checks and balances», men gir all definisjonsmakt til myndighetene.

Og som kjent:
Det kreves sterk moral å selge strikk i metervis. Og den moralen tror vi ikke verken Skei Grande eller Macron har.

Source: http://steigan.no/

Tips: Bli med i Norgesavisens sosiale nettverk – ett sosialt nettverk for deg som er opptatt av Norges fremtid.

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

Hjelp oss å lage EKTE nyheter til folket! Ethvert beløp – stort eller lite – hjelper oss å holde driften i gang:

kr.
Velg betalingsmåte
Kontakt opplysninger

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig

32 KOMMENTARER

  1. Betyr det at for eksempel NRK, TV2 og norske media generelt skal slutte å lyve om Israel og situasjonen rundt Israel og Hamas? -At de skal slutte å presentere virkeligheten opp-ned / bak-frem? Det ville være forfriskende om det betød det. Men jeg tviler.

  2. Denne dama er rett og slett livsfarlig. Men vi kan jo ta dette i best emening og benytte oss av det og begynne å saksøke norske massemedia for løgn og bedrag. Hvis det viser seg å være mulig vil nok loven aldri se dagens lys.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her