Tysk storavis: Organisert russisk propaganda i media

Strømmen av likelydende resonnementer og antall innlegg i sosiale medier fra samme IP-adresser og samme (anonyme) personer og identiteter indikrer klart at Putin-Russland har et betydelig apparat som som driver politisk propaganda i sosiale medier og i media forøvrig, hevder den tyske avisen Frankfurter Allgemeine.

Det har lenge var kjent at også det regoraniserte KGB-apparatet, som nå forkortes FSB, helt på linje med det store propaganda-apparatet for desinformasjon under den kalde krigen – nå er bygd opp og tunet inn mot internett og sosiale medier.

Noen mener nå at en del av de bemerkelsesverdig likelydende indignasjonene som utrykkes på Internett i Tyskland kan være resultat av organiserte opplegg fra Moskva, heter det i en artikkel i Frankfurter Allgemeine. Det vises til flere eksempler: En person som mener at Vesten  “Tvinger Putin til resolutt respons” har skrevet likelydende innlegg på FAZ.NET siden 2005, adressert skiftevis til Angela Merkel, under tema om tysk innenrikspolitikk, og så videre. 

“Stå opp mot Russland-hetsen!” oppfordrer Anderj Ivanovsky, som selv er leder for den tyskspråklige avdelingen av den statlige, russiske nyhetstjenestene “Ria Novosti”. Slike oppfordringer har kampanjepreg.

Lesere skriver daglig tusenvis av kommentarer anonymt under artikler i tyske aviser. De fleste er kritiske, men det har aldri “vær så vilt som nå”, skriver Franfurter Allgeimeine. Som viser til likelydende retorikk og argumentasjon forøvrig: EU og USA støtten Maidan-opprøret i Kiev og den nye “fascistiske regjeringen” i Kiev, og støttet samtidig et paramilitært kupp mot en demokratisk valgt regjering”. Vladimir Putin fremstilles imidlertid oftest i positive ordelag.

“Hvorfor kan ikke våre politikere akseptere at folket i Kiev og det østlige Ukraina heller vil være tilknyttet Russland, eller dem bak dette ultranasjonalistiske kuppet”, er en annen setning som går igjen. Femtekolonnevirksomhet defineres som organisert virksomhet med tanke på å undergrave et lands styre og system med støtte fra en fremmed makt. En utvidet definisjon er knyttet til undergravingsvirksomhet via tredjeland og proxy-ledd.

Fra Tyskland følges nå sosiale medier med tanke på en mulig propaganda-strøm fra det nygamle appratet i Moskva som tidligere lå under “Tjeneste A”, for “Aktive tiltak” i KGB. Etter 1992, ble denne virksomheten kalt “Støttende tiltak”, og lå fortsatt under KGB, eller det som fra nå av ble forkortet FSB. Dette uten at formen var forandret. Det nye ligger imidlertid i internett og sosiale medier.

I den Putin-kritiske boken The New Nobility skriver Andrei Soldatov og Irina Borogan at det i Kreml ble åpnet en egen “Skole for bloggere” i Kreml i mai 2009. Denne seksjonen ble ledet av Alexei Chadayev og hans assistent Gleb Pavlovsky, som skal stå bak en rekke vellykkede internett-kampanjer. Om Wikileaks og avhopperen Edward Snowden er en funksjon av denne virksomheten vites ikke, men sikkert er det at dagens KGB er i sving med tilsvarende kombinasjoner av “Støttende tiltak” og svart propaganda som tidligere. Omfanget av slikt i Norge er uklart, men det er på det rene at sentrale medier har haltet stygt i sin formidling av det som skjer og har skjedd i Ukraina, etter at Russland intervenerte direkte.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her