Ukrainske sikkerhetsstyrker tar tilbake nøkkelområder

0
1

Anonym, grønnkledd milits som opererer i grupper på opp til 100 soldater i Donetsk-regionen forsøker nå å angripe og innta flere våpenlagre for den regulære ukrainske hæren, der pansrede personellkjøretøyer, stridsvogner (!) og containere med ulike håndvåpen finnes. I Artemivsk, nord for byen Donetsk, har det i følge CNN vært kamper mellom Putin-støttet, maskert milits og ukrainske sikkerhetsstyrker.

En styrke fra den irregulære militsen på 86 - 90  personer med automatvåpen forsøkte å angripe en militærbase med 20 - 30 stridsvogner, og der det også skal finnes containere med håndvåpen. Angrepet ble i følge talsmenn for den ukrainske sikkerhetstjenesten slått tilbake, men det er ventet nye angrep i samme område i løpet av kvelden og natt til fredag.

Mariupol tatt tilbake

Rådhuset i byen Mariupol sør i Ukraina så tidlig torsdag ut til å være tatt tilbake av ukrainske sikkerhetsstyrker, men det pågår fortsatt kamper i og ved rådhuset (kl. 11.40 lokal tid). Bygningen ble i morgentimene torsdag (24.4) delvis ryddet for pro-putinsk milits.

Med dette har de første, konkrete krigsforberedende tiltak også blitt iverksatt fra ukrainsk side. Større ukrianske styrker er i bevegelse på landeveiene og også oppsatt med helikoptre som allerede er i luften.  Byen Mariupol er et uhyre strategisk nøkkelområde for en av de mest aktuelle, russiske fremrykkingsaksene - sørover langs kystriksveien E58, fra Rostov on Don på russisk side, der det er en rekke større militærbaser hvor lastebiler og andre transportkjøretøy fortsatt står klare.

Ingeniørsoldater og logistikk knyttet til forsyninger rigges ved støttepunkt i det sørlige Russland, og bekrefter for så vidt et bilde preget av en forestående, regulær invasjon. Den sørlige ruten langs Asov- og Svartehavet er imidlertid forutsigbar, og da gjenstår en annen akse fra  byen Luhansk ved den russiske grensen øst i Ukraina. Slik det hele nå tegner seg kan det russiske angrepet komme på to akser, ett langs kystveien som så svinger rett nordover mot kjerneområder i Donetsk-regionen, og samtidig sikrer kontroll over hovedveiene inn til Krim med gjenværende støttepunkt. Absolutt alt

I alle byer av stor strategisk betydning i det østlige Ukraina er den irrgulære militsen i gang med å innta offentlige bygninger, inklusive politistasjoner - om de ikke allerede har gjort det. Dette som en spiss for de mer regulære russiske styrkene som avventer over på russisk side av grensen. Betydelige styrker er også klare for å bli landsatt med helikoptre, inne i Ukraina. Per 24. april er det fortsatt Donetsk-regionen og deler av kyststripen ned mot Krim som fremstår som de mest relevante angrepsmål for en nært forestående russisk okkupasjon, legitimert gjennom nok en Kalashnikov-preget, putinsk "folkeavstemning" i Donetsk.

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR