USAs sanksjoner mot Iran setter det internasjonale banksystemet SWIFT i fare

0
13

USAs brudd med Iran-avtalen kan bety slutten for det internasjonale banksystemet SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Det er Financial Times som melder at SWIFT kan komme til å bli målskive for sanksjoner fra USA fordi systemet også inkluderer banker i Iran. (Artikkelen er bak betalingsmur, men er omtalt herDeutsche Wirtschafts Nacrichten.)

SWIFT skal i prinsippet være politisk nøytralt for å kunne betjene alle land i verden. Men den loven USA har vedtatt er slik at dersom det ikke blir gjort unntak, så vil den ramme SWIFT med stor tyngde. Det kan bli satt i verk sanksjoner mot banken, mot bankens styre og mot de selskapene som disse styremedlemmene jobber i. Dette kan igjen bety at konti og eierskap i USA fryses og at deres muligheter til å gjøre forretninger i USA oppheves.

Nicolas Véron, som er seniorforsker ved Peterson Institute for International Economics sier at et forsøk på å militarisere SWIFT vil være en trussel mot hele systemet. SWIFT eies av 2400 banker og det er dette systemet som gjør effektive globale betalingssystemer mulige. Det brukes av 11.000 banker over hele verden daglig og utfører i gjennomsnitt over 28 millioner transaksjoner per dag.

Både Russland og Kina har lenge vært klar over faren for at USA kan komme til å blokkere SWIFT og de har derfor bygd opp sine egne alternativer. Det kinesiske systemet CIPS er allerede innarbeidet og er konstruert slik at det samarbeider sømløst med SWIFT, men også slik at det kan fungere like bra uten SWIFT.

Iran vil kunne hekte seg på et av eller begge disse systemene. Det er først og fremst Europa som får store problemer hvis USA kjører løpet ut og lar sanksjonene ramme SWIFT. Igjen ser vi at USAs økonomiske krigføring i særlig grad rammer landets såkalte allierte i Europa. Kjører USA løpet ut, lurer en full nedsmelting av det internasjonale banksystemet rundt neste hjørne.

Source: http://steigan.no/

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

Kr.
Kontakt opplysninger

Kredittkort opplysninger
Denne betalingen er sikret og kryptert via SSL

Faktura opplysninger

Donasjons beløp: Kr. 100

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR