VET DU HVA INITIALENE (XU) STÅR FOR?

0
3

Den norske organisasjonen er nedlagt nå - men under den 2. verdenskrigen var XU den ytterst hemmelige etterretningsorganisasjonen kjent som den best organiserte og mest produktive i norsk krigshistorie.

Jeg ble som barn først kjent med dette XU emblemet hjemme på kontoret til min farfar. Det hang på veggen i form av et innrammet diplom - med Norge takker deg skrevet i gullbokstaver Navnet hans Johan Andal var også skrevet med gullskrift husker jeg. Min farfar drev i mange år enn Elektroinstallatør-bedrift i Strusshamn på Askøy.

Det gikk noen år før jeg spurte min farfar hvorfor det stod XU og hva det betydde? Det var da jeg skjønte at dette skulle være en hemmelighet. Husker at han bare smilte og fortalte at han hadde lovet noen å holde på hemmeligheten resten av livet sitt - dette diplomet på veggen hans ble ikke mindre mystisk etter dette. Jeg fikk aldri vite og slo meg til ro med det. Medlemmer av XU var selv etter krigen for alltid pålagt å ikke røpe noe for offentligheten. De ble de tause motstandskreftene.

I dag vet jeg selvsagt bedre. Min farfar meldte seg inn i denne etterretningsorganisasjonen allerede noen dager etter at nazistene okkuperte fedrelandet hans. I samfulle 5 år arbeidet han med strengt hemmelig etterretning, som ble sendt til London - selvsagt med livet som innsats - straffen var døden.

XU rekrutterte menn og kvinner til spionasje i sitt eget fedreland. De meldte fra på oppdrag fra sine respektive hjemsteder om tyske troppeforflytninger, industrianlegg, nye forsvarsanlegninger og andre ting som av interesse for de allierte myndigheter i England.
Farfar var også delaktig i at min far som 21 åring rømte til England med en skøyte i September 1941.

Veldig glad for at jeg har en familie som kjempet hardt for sitt kjære fedreland - noe annet var aldri i tankene deres! Jeg fortsetter selvsagt med å videreføre denne kampen for at ikke den skal ha vært fånyttes!

Skribent: Jan Egil Andal | Foto: gato-gato-gato

Hjelp oss nå ut til flere lesere med våre innlegg

kr.
Kontakt opplysninger

Kredittkort opplysninger
Denne betalingen er sikret og kryptert via SSL

Faktura opplysninger

Donasjons beløp: kr. 100 Månedlig Donations

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR